Aneurizma, a főverőér (aorta) kóros tágulata

A hasi főverőér kóros tágulata életveszélyes állapothoz, az érfal kiszakadásához, elvérzéshez vezethet. Panaszmentes esetben is szoros érsebészeti ellenőrzést, ultrahang, illetve kontrasztanyagos CT vizsgálatot igényel.

Érsebészeti beavatkozás szükséges, ha az aneurizma átmérője 50-55 mm-nél nagyobb, vagy ha gyorsan növekszik a tágulat, illetve hasi panaszok esetén. Idős, magas rizikófaktorral rendelkező pácienseinknél katéter technikával mindkét oldali lágyék-szúrásból elvégezhető műérrel fedett fémháló beültetést (stentgraft) végzünk. Fiatal, súlyos kísérőbetegségekkel nem rendelkező betegeinknél a tágult szakasz kiiktatását, megfelelő kaliberű műérrel történő pótlását végezzük hasi és lágyéki feltárásból.

A mellkasi főverőér tágulata esetén 6 cm-es átmérő felett az első választandó beavatkozás - amennyiben a feltételek adottak - a stentgraft beültetés. A mellkasi-hasi érszakaszt is érintő verőér tágulatok esetén lehetőség van egyénre legyártott úgynevezett fenesztrált stentgraft vagy branched stentgraft beültetésre. Műtét után is szükséges a rendszeres érsebészeti kontroll, CT vizsgálat és gyógyszeres kezelés folytatása.