Gyermekszívsebészeti Intenzív

Gyermekszív Központ intenzív osztálya

A Gyermekszív Központ IV. emeletén elhelyezkedő részleget (teljes nevén: Gyermek Szív- és Érsebészet Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Részleg) gyakran csak gyermekszívsebészeti őrző, vagy posztoperatív őrző néven emlegetik.  Elsődleges feladata, hogy a szívműtéten átesett újszülötteket, csecsemőket, kisdedeket, gyermekeket, illetve speciális esetben egyes felnőttkorú betegeket lásson el a műtét utáni időszakban. 

A betegek a műtőből közvetlenül, belső lifttel kerülnek a részlegre, általában még altatva, lélegeztetve. A műtét típusától, időtartamától és a beteg keringési állapotától függően az altatás, lélegeztetés pár órától akár több napig is szükséges lehet. A részleg felépítése, a magas szintű tisztaság fenntartása és a légszűrő rendszer lehetővé teszi, hogy kisebb sebészi beavatkozásokat is el tudjunk végezni a betegágyon további mozgatás, szállítási trauma nélkül. 

A műtét utáni keringés stabilizálódás, ébredés, lélegeztetőgépről leszoktatás után betegeinket további kezelésre általában a Gyermekkardiológiai Intenzív Terápiás Részlegre, esetenként a Gyermek Kardiológiai és Szívsebészeti Osztályra helyezzük át.  

A részlegen az orvosi ellátást a hét minden napján 24 órában speciális képzettségű, gyermekszívsebészeti és gyermekkardiológiai ismeretekkel is rendelkező aneszteziológus és intenzív terápiás orvosok látják el. Az ápoló személyzet gyermekintenzív szakápolókból áll, akik egy, maximum két beteget látnak el fejenként és műszakonként, valamint segédápolókból, akik biztosítják a folyamatos ellátáshoz szükséges, nem betegápolási feladatokat. Munkánkat multidiszciplinális csapat segíti: gyermekszívsebész szakorvosok, gyermekkardiológius szakorvosok, aneszteziológus asszisztensek, műtősnők, gyógytornászok, dietetikusok, és egy gyermekpszichológus.

Gyakrabban végzett beavatkozások: laborvizsgálat, vérgázvizsgálat, mintavétel bakteriológiai tenyésztésre, transzfúzió, perifériás véna kanülálás, centrális véna kanülálás, artéria kanülálás, intubálás, extubálás, gépi lélegeztetés, non-invazív lélegeztetés, HFNC terápia, oxigénterápia, tubusszívás, gépi monitorozás, keringéstámogató kezelés, parenterális táplálás, gyomorszonda behelyezés, gyomorszonda táplálás, nyitott mellkas kezelés, külső pacemaker kezelés, vesepótló kezelés, ECMO kezelés, műszív kezelés.

A műtét ideje alatt a hozzátartozók a 4. emeleti folyosóról nyíló látogató-fogadó helyiségben várakozhatnak. Amikor a gyermeket műtét után a posztoperatív őrzőbe szállították, a műtétet végző szívsebész és az altatást végző aneszteziológus itt fogja keresni a szülőket, hogy tájékoztatást adjanak a beavatkozás menetéről, illetve felvázolják, hogy mi várható a továbbiakban.
A megfelelő, kisebb műtéteket is lehetővé tévő tisztaság fenntartása érdekében, valamint a részlegen történő beavatkozások miatt a gyermekek melletti tartózkodást korlátozni kényszerülünk. Látogatni csak tiszta, úgynevezett zsilipruha felvétele után, általában csak látogatási időben lehetséges, ettől csak különleges helyzetben, előzetes megbeszélés után tudunk eltérni.

Kérjük a látogatókat, fordítsanak fokozott figyelmet a kézfertőtlenítésre, amelyhez a zsilipben, a folyosón és minden betegágy mellett kézfertőtlenítő oldatot helyeztünk el.

Látogatási idő: 
Látogatásra hétköznaponként délelőtt 11-12 óra között, illetve délután 15.30-18 óra között, hétvégén és ünnepnapokon délelőtt 8.30-9.30 óra között, délután 15-18 óra között van lehetősége a szülőknek vagy a törvényes képviselőnek.
A beteg állapotáról kizárólag a szülőknek, illetve a törvényes képviselőnek (gyám, nevelőszülő) tudunk felvilágosítást adni.

Telefonos elérhetőség: +36 1 299 8100/446

Újszülött és csecsemőkorú betegeinknek a higiéniai előírásoknak megfelelően anyatejet, életkornak megfelelő tápszert, cumisüveget, pelenkát, bőrápolási termékeket.

Kisdedeknek és a gyermekeknek megengedett a kisebb, kedvenc játék behozatala. Életkornak megfelelő mesefilmeket tudunk biztosítani, amíg az intenzív osztályon tartózkodnak. Amennyiben gyermeküknek van kedvenc itala, étele, illetve úgy gondolják, kiegészítenék kórházi étrendjét, ezt mindenképpen egyeztessék az ellátást végző nővérrel, illetve orvossal. Általános szabályként azt kérjük, hogy otthon készült, főzött ételt ne hozzanak, mert ennek szavatosságáról és összetevőiről nem tudunk meggyőződni. Előre csomagolt, szavatossági időn belüli, bontatlan csomagolású folyadékot, ételt, felvágottat hozhatnak, amennyiben ezt az aktuális diétás megszorítások lehetővé teszik. 
Serdülő és felnőtt betegeink részére is kérjük a személyi higiéniai eszközök behozatalát. Mobiltelefon használatot - különösen a műtét utáni korai időszakban, amikor még nyugtatók, kábító fájdalomcsillapítók hatása alatt állnak betegeink - nem javaslunk, mivel semmilyen formában nem tudunk felelősséget vállalni a szülői felügyelet nélkül, illetve módosult tudatállapotban történő kommunikációért.
Kérjük vegyék figyelembe, hogy az intenzív részlegen korlátozottak a lehetőségek a személyes tárgyak tárolására.