Gyermekkardiológiai ambuláns vizsgálat

Gyermek ambulancia folyosója

Időpont kérés:

Időpontkérés a gyermekambulanciára mobiltelefonon naponta 8 és 16 óra között: +36 70 382 0321

Ambuláns vizsgálat menete:

Betegfelvétel a földszinti betegfelvételi irodában (beutalóval, a korábban egyeztetett időpontban).

Jelentkezés a földszinti ambulancián, ahol a szakasszisztens vérnyomást mér, EKG felvételt készít és ezt követően a gyermeket a gondozó szakorvoshoz irányítja.

A vizsgálatok az esetek többségében előjegyzési naptárnak megfelelően vagy érkezési sorrendben történnek, de a a betegek állapota miatt a vizsgálatok sorrendje módosulhat.

Az osztály működési rendje miatt (egyszerre zajló műtétek, szívkatéteres, elektrofiziológiai, sürgős szívultrahang vizsgálatok, akut ellátási kötelezettségek) az ambuláns orvosnak esetenként meg kell szakítania rendelését, emiatt ambulanciánkon hosszabb várakozási időre lehet számítani. 
A szakorvosi vizsgálat során fizikális vizsgálat és sok esetben szívultrahang vizsgálat történik. Ha a kisgyermeket nyugtalansága miatt nem tudjuk kellő részletességgel megvizsgálni, akkor szükség lehet a szívultrahang vizsgálat során enyhe nyugtató adására (ilyen beavatkozás csak szülői beleegyezéssel történik és ennek módjáról és részleteiről a szülőt tájékoztatjuk). 
Ha a vizsgáló orvos szükségesnek látja, akkor további vizsgálatokat rendelhet el: mellkas röntgen vizsgálat, vérvétel, terheléses EKG, 24 órás EKG, 24 órás vérnyomásmérés
Amennyiben az ambuláns vizsgálat során a beteg állapota a vártnál súlyosabbnak bizonyul, a vizsgáló orvos a beteg osztályos felvételét rendelheti el. 

FONTOS: Az ambulanciára a gyermekek mindig (telefonon) előre egyeztetett időpontban érkeznek. 

Az időpontosztásnál figyelembe vesszük, ha a beteg az ország távolabbi pontjáról érkezik, így egy későbbi (pl. 10-11 óra utáni) időpontot kap. Az ambuláns betegek időbeosztása szoros, csúszások sajnos gyakran előfordulnak, ezt lehetőségeinkhez képest próbáljuk minimalizálni. 

Személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya mellett a gyermek orvosi dokumentációját: a korábbi kardiológiai kivizsgálás során kapott ambuláns lapokat és zárójelentéseket. Emellett ha a gyermeknek egyéb krónikus betegsége van (pl. légúti, neurológiai betegség), akkor egy ezt összefoglaló utolsó ambuláns lapot vagy zárójelentést is hozzon magával. 

Mivel az ambuláns rendelés során néhány órás tartózkodás sem kizárt, ezért a gyermek alapvető ellátásához szükséges felszereléssel (pelenka, cumi, folyadék, tápszer, rendszeresen szedett gyógyszerek, nagyobb gyermek esetében uzsonna, saját kis játék, mesekönyv) készüljenek.