Katéterterápiás Osztály

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet három szívkatéteres laboratóriumában történik a legátfogóbb kardiovaszkuláris katéterterápiás program Magyarországon. Az elmúlt években az osztály gépparkja komoly korszerűsítésen ment keresztül. A 3 katéteres műtő közül az I. műtőben elsősorban elektrofiziológiai, a II. műtőben koszorúér és perifériás ér beavatkozások történnek. A III. műtő 2 sugárirányú készüléke elsősorban a kongenitális és komplex strukturális intervenciók szolgálatában áll.
Közel 8000 invazív beavatkozást végzünk évente, ebből több mint 1600 koszorúér tágítás, illetve sztent implantáció (PCI), amely magába foglalja a bal főtörzs, valamint a több eret érintő katéterterápiás eljárásokat és a krónikus teljes elzáródás (CTO) megnyitásával járó beavatkozásokat egyaránt. Az akut szívizominfarktusban szenvedő betegeknél 350-400 primer PCI-re kerül sor évente. Intézetünk hagyományosan komoly hangsúlyt fektet a strukturális katéteres szívműtétek meghonosításában és alakalmazásában, úgy gyermek mint felnőtt betegeink gyógyításában. A teljesség igénye nélkül a veleszületett szívhibával élők, a billentyűbetegségben szenvedők, a szíven belüli kóros összeköttetéssel bírók valamint a nagyerek bizonyos elváltozásait mutató betegeink egy része számára tudunk hagyományos szívműtét helyett, jóval kisebb megterheléssel járó katéterterápiás megoldást nyújtani.
Elektrofiziológiai vizsgálat körülbelül 2000 történik évente, ebből az ablációs beavatkozások száma 900 körül van. Az országban Intézetünk az egyetlen olyan kórház, ahol a veleszületett szív fejlődési rendellenességgel élő gyermek és felnőtt betegek szív elektrofiziológiai és ablációs beavatkozásai dedikált program alapján valósulnak meg.