Gyermekkardiológiai Intenzív

Gyermekszív Központ intenzív osztálya

A Gyermek Kardiológia Intenzív Terápiás Részleg (ITR) a Gyermekszív Központ III. emeletén helyezkedik el.  Az egész ország területéről érkeznek ide intenzív osztályos kezelést igénylő kardiológiai gyermekbetegek, legyen szó szívfejlődési rendellenességről, ritmuszavarról, szívizombetegségről, szívizom- vagy szívbelhártya gyulladásról. Az osztály 15 intenzív ágyán egyrészt gyermekkardiológiai intenzív ellátás történik, másrészt az osztály részt vesz a betegek műtét utáni intenzív ellátásában is. 

A betegek ellátását intenzív ellátásban jártas gyermekkardiológus szakorvosok, illetve gyermekkardiológiai képzésben résztvevő gyermekgyógyász szakorvosok végzik 24 órában, a hét minden napján, a részlegen dolgozó 3-6 intenzív szakápoló nélkülözhetetlen segítségével.

Részlegünkön ellátást igénylő betegek:  

  • intenzív osztályos ellátást igénylő, veleszületett szívbetegség miatt szívműtét előtt álló gyermekek, 
  • szívritmuszavar miatt szoros megfigyelést és vénás gyógyszeres kezelést igénylő gyermekek,
  • szívizombetegség és az ebből következő szívelégtelenség miatt kritikus állapotú gyermekek,
  • szívizom- vagy szívbelhártya gyulladás miatt kezelt gyermekek,
  • az akut kardiológiai ellátás részeként, a szívatéterezés vizsgálat vagy beavatkozás után megfigyelést igénylő gyermekek.

Bármely ok miatt is kerülnek a gyermekek részlegünkre, néhány alapelv szinte minden esetben érvényes. 

A III. emeleten a gyermekek a legtöbb esetben fokozott monitorozást (a szívműködés és légzés folyamatos megfigyelését) és infúziós kezelést, vénás gyógyszereket igényelnek. A csecsemők, kisgyermekek természetesen életkoruknál fogva nem képesek még nagyfokú kooperációra, így érdekükben a kanülök stabilitását megőrzendő végtagjukat rögzíteni kényszerülünk, szabad mozgásukat ezzel részben korlátozva. 
Amennyiben a gyermeknél altatásban végzett kisebb beavatkozások szükségesek (pl. centrális vénás kanül behelyezése, mellkasi drain behelyezése), ezeket osztályunkon végezzük el. 

A helyben végzett kisebb beavatkozásból vagy a szívkatéterezés utáni altatásból ébredő gyermekek speciális figyelmet igényelnek. Az altatószerek kiürülését átmeneti zavartság jellemezheti, ilyenkor a gyermek fokozott megfigyelése (a légzés, a vérnyomás, a pulzus rendszeres észlelése) szükséges. Az ébredő, néha kissé zavart gyermek mellett a szülő megnyugtató jelenléte igen hatékony segítség lehet. A szülő-nővér együttműködés az intenzív osztályon is különösen fontos. A szülő a nővér segítségével, vele együttműködve tud igazán hatékonyan részt venni gyermeke ellátásában. Az intenzív részlegen - a gyermek érdekében - sokszor az otthonitól eltérő csecsemő- illetve gyermekápolási “szabályok” érvényesek. A fenti, az altatást követő ellátás példáját folytatva: pl. érdemes tudni, hogy a túl korán megkezdett folyadékfogyasztás illetve a szénsavas italok, vagy magasabb savtartalmú gyümölcslevek fogyasztása - altatást követően - hányingert, hasfájást okozhatnak. A táplálás megkezdésénél javasoljuk a zsíros, nehéz ételek elkerülését. Mivel a mielőbbi gyógyulást elősegítő ápolási teendőtket a nővér ismeri jól, ezért kérjük, minden esetben kérjék ki véleményét, hogy a szülői jó szándék tényleg gyermekük gyógyulását segíthesse.    

A gyermekek műtét utáni ellátása során osztályunk a IV. emeleti posztoperatív őrző és a Gyermekkardiológiai és Szívsebészeti Osztály közötti  állomás.  
A műtét utáni ellátás sokban hasonlít a posztoperatív őrző intenzív osztályos ellátására, de néhány pontban jelentősen el is tér tőle. 
Műtét után a III. emeleten - ha a gyermek állapota lehetővé teszi - csökkentjük az invazív eszközök (katéterek, mellkasi csövek, centrális vénás kanülök) számát. Ez azonban egy több napot igénylő, hosszabb folyamat. Műtét után az  infúziós kezelés mellett sokszor (pl. mellkasi folyadék vagy légmell kezelésére) a mellkasi csövek is szükségesek, ezért a gyermek mozgása különösen korlátozott. A megfelelő sebgyógyulás érdekében a mellkas műtött gyermeket háton fektetjük. 

A gyermek állapotának javulásával párhuzamosan fokozatosan csökkentjük a gyógyszeres nyugtatást. A lassan feltisztuló (néha még kissé zavart) gyermeknek a szülő sokat segíthet  ebben a helyzetben: a hosszú látogatási idő alatt jelenlétével, simogatással, meséléssel, olvasással, énekléssel nyugtathatja gyermekét. Érdemes azonban előre felkészülni az otthonitól jelentősen eltérő körülményekre és erre a feladatra. Fontos tudatosítani, hogy a műtét “súlyától” felszabadult szülő és a kábító fájdalomcsillapítóktól feltisztuló gyermek számára ez a lábadozás egyik legnehezebb állomása.

A műtét utáni fájdalomcsillapítást igyekszünk még a legkisebbeknél is hatékonyan végezni: figyelünk a fájdalomra utaló sírásra, pulzusszám, vérnyomás emelkedésre. A lábadozó gyermekek (főleg kisdedek) műtét utáni ellátása gyakran sok türelmet és nővér-szülő együttműködést igényel.

A műtét után a testi és lelki gyógyulást gyógytornász és pszichológus segíti. Gyógytornászaink a kezdeti időszaktól támogatják a betegeket: légzőszervi rehabilitációval,  eleinte az ágyban, később pedig felállva, sétálva tornáztatják betegeinket. Napi rendszerességgel, a szülő bevonásával végzik a rehabilitációt. 
Pszichológusaink az osztályos felvétel kezdetétől támogatják a gyermekeket és a szülőket az igen nehéz élethelyzetből fakadó félelmek feldolgozásában. A szívbetegség, a szívműtét illetve a lábadozás során felmerülő lelki tényezőkről, illetve a pszichés felkészülés lehetőségeiről külön fejezetben találnak tájékoztatást. 
A testi és lelki gyógyulást szociális tényezők is nehezíthetik, ilyenkor betegeink és szüleik hatékony segítségre számíthatnak Intézetünk szociális munkársától

A javuló állapotú, intenzív osztályos megfigyelést, kezelést  már nem igénylő gyermekek az I. vagy II. emeleten folytathatják a lábadozást.
A III. emeleti részleg tevékenysége igen komplex és az osztály élete gyakran igen mozgalmas.  A sokféle, változó kezelési időt és megoldást igénylő feladat miatt naponta több, akár 4-6 kezelt beteg is helyet cserélhet: a javuló állapotúak elhagyják az osztályt, míg újak érkeznek. 

A III. emeleti részlegen reggel 8:30-21 óra között - a 13 órától 15 óráig tartó pihenőidő kivételével -  a gyermekek mellett tartózkodhat egy szülő.  Ezt, amennyiben valamelyik gyermeknél akut ellátás zajlik, a betegjogok védelme miatt időnként meg kell szakítani. Emiatt kérjük szíves megértésüket. 

A beteg állapotáról kizárólag a szülőknek, illetve a törvényes képviselőnek (gyám, nevelőszülő) tudunk felvilágosítást adni.

Telefonos elérhetőség: +36 1 299 8100/429

Mit hozzanak a gyermeknek?

Újszülött és csecsemőkorú betegeinknek: a higiéniai előírásoknak megfelelően anyatejet, életkornak megfelelő tápszert, cumisüveget, pelenkát, popsitörlőt, bőrápolási termékeket (nővérekkel egyeztetve popsikrém, fürdető krém), ruhát.
Kisdedeknek és gyermekeknek:  pizsama, papucs, személyes higiéniához szükséges eszközök (törölköző, fogkefe, fogkrém, fésű, idősebbeknek ha szükséges dezodor), kedvenc kisebb méretű játék, meséskönyv. 
Amennyiben a gyermeknek van kedvenc itala, étele, illetve úgy gondolják, kiegészítenék kórházi étrendjét, ezt mindenképpen egyeztessék az ellátást végző nővérrel, illetve orvossal. Általános szabályként azt kérjük, hogy otthon készült, főzött ételt ne hozzanak, mert ennek szavatosságáról és összetevőiről nem tudunk meggyőződni. Előre csomagolt, szavatossági időn belüli, bontatlan csomagolású folyadékot, ételt, felvágottat hozhatnak, amennyiben ezt az aktuális diétás megszorítások lehetővé teszik. 
Kérjük vegyék figyelembe, hogy az intenzív osztályon korlátozottak a lehetőségek a személyes tárgyak tárolására.