Kardiológiai Intervenciós Részleg

Az elmúlt 20 év statisztikai eredményeit elemezve megállapíthatjuk, hogy 1997 óta a szívkatéteres esetszámok látványosan emelkednek. A beavatkozások összetétele is jelentős változáson ment keresztül, 20 évvel ezelőtt a katéterterápiás beavatkozások az összes esetszám kevesebb mint 10%-át tették ki, és ezek szinte kizárólag koszorúér tágítást (PTCA) és kongenitális viciumos betegeknél végzett billentyű-dilatációt és Rashkind septostomiát jelentettek. Az ezt követő években jelentek meg az intrakardiális kommunikáció zárások, stent implantációk kongenitális viciumokban, felnőttkori billentyű beavatkozások. A coronaria intervenciók is robbanásszerű fejlődésen mentek át, 20 évvel ezelőtt a coronaria betegség gyanúja miatt végzett vizsgálatok kevesebb mint 10%-ánál, tavaly már több mint 50%-ánál végeztünk PCI-t.

A koszorúér intervenciók több mint 95%-át – a beteg számára sokkal biztonságosabb és kényelmesebb – transzradiális behatolásból (a csuklóartérián keresztül) végezzük. A Katéterterápiás Osztály számos non-koronáriás intervenciós beavatkozást egyedül vagy messze a legnagyobb esetszámban végez az országban, mint veleszületett szívhibával élők felnőttkori intervenciói, ASD/PFO zárás, mitrális billentyű valvuloplasztika, pulmonalis billentyűplasztika, katéteres billentyű implantáció pulmonális homograftba, aortabillentyű ballonos tágítása (BAV), transzkatéteres aorta billentyű implantáció (TAVI), bal pitvari fülcsezárás, posztinfarktusos szeptum ruptura zárás, paravalvularis leak zárás, endomyocaridalis biopszia és renalis denerváció.

A koronáriás és nonkoronáriás intervenciós beavatkozások 9 intervenciós kardiológus, továbbá 18 szakasszisztens és technikus közreműködésével történnek. A szívkatéteres műtőkben a betegellátás 2 műszakban történik 7- 13, illetve 13-19 óráig, munkaidőn kívül pedig hétköznaponként 19-től másnap reggel 7 óráig, illetve hétvégeken és munkaszüneti napokon reggel 7-től 24 órában ügyeleti szolgálat formájában katéterezzük az akut betegeket az ország egész területéről. Részt veszünk a budapesti ST-elevációs miokardiális infarktus primer PCI-vel történő szervezett ellátási programjában