Nyitva maradt foramenovale zárása (PFO zárás)

Jelenleg csak jobb kamra - arteria pulmonalis conduit diszfunkció (insuff., stenosis, vagy mindkettő) kezelésére rendelkezünkA nyitott foramen ovale-ról akkor beszélünk, amikor a pitvari sövényen a magzati fejlődés során szükséges, majd a születés után normálisan elzáródó nyílás nyitva marad felnőttkorban is. Klinikai jelentőségét az adja, hogy megteremti a vénás és a szisztémás keringés közötti kommunikáció, így a paradox embolizáció lehetőségét.

A nyitott foramen ovale és a cryptogen stroke kialakulása közötti kapcsolatra az a tény hívta fel a figyelmet, hogy stroke-ot elszenvedett betegekben szignifikánsan gyakoribb (mintegy kétszeres) a nyitott foramen ovale, mint egészséges egyénekben. A perkután zárásnál a cél az, hogy csak azokat a PFO-kat zárjuk be, amelyeknek szerepe lehetett a cryptogén stroke kialakulásában, igazolnunk kellene a paradox embolizációt. Klinikailag feltételezhető paradox emboliáról vénás thrombus jelenlétében beszélhetünk, azonban ez is gyakran hiányzik. További gyanújelek a jobb szívfél nyomását hirtelen (masszív akut tüdőembolia, spontán Valsalva-manőver, például székeléskor) vagy folyamatosan (pulmonalis hypertonia) emelő folyamatok is. A bizonyítás elengedhetetlen feltételét jelenti 1. az agyi ischemiás lézió igazolása CT-vel vagy MRI-vel; 2. az egyéb biztos források (intracardialis thrombus, vegetáció vagy tumor, az aortaív atherothrombosisa, szignifikáns carotisstenosis) és rizikófaktorok (pitvarfibrilláció, infarktus utáni állapot, dilatatív cardiomyopathia) kizárása; 3. a klinikailag feltételezhető paradox emboliaforrások; 4. a számottevő nyitott foramen ovale igazolása.

Az ismétlődő cryptogén esélye gyógyszeres kezelés mellett is alacsony, 1.3%/év. Fiatal betegeknek várhatóan még évtizedekig viselniük kell ezt a kockázatot, és a potenciális gyógyszermellékhatásokat, ezzel szemben a perkután PFO zárás biztonságos és hatékony a paradox embolizáció kivédésében, a rekurrens stroke kivédésében jobb a gyógyszernél. Zárás előtt szükséges a patogén PFO igazolása és a CS ismétlődési kockázat megítélése (lásd RoPE score). A perkután záróeszközök Nitinol drótfonatból készült két zárólemezes okkluderek. A két tárcsát egy rövid összekötő rész kapcsolja össze, amely biztosítja a lemezek szabad mozgását. A záróképesség növelése érdekében a lemezek vékony poliészter szövetet tartalmaznak.
transzkatéteres módon implantálható billentyűvel, a ballonnal expandálható Melody (Medtronic) billentyűvel. A beavatkozás célja conduit stenosis és/vagy regurgitáció megszüntetése a conduit élettartam meghosszabbítása és az ismételt sebészi beavatkozás késleltetése.

A beavatkozás véna femoralis behatolásból történik, 22F méretű bevezető katéterrel. A katétert jobb pitvaron és jobb kamrán keresztül vezetjük a conduiten át a pulmonalis artériába. A billentyű lerakása előtt a biztonságosság fokozása céljából covered stenttel fedjük a homograft célszakaszát, egyrészt a többnyire rendkívül meszes környezetben az esetleges ruptura megelőzésére, másrészt a billentyű stabilabb rögzítése céljából.