ECMO (Extracorporalis membrán oxigenátor)

Az ECMO a kritikus állapotú végstádiumú szívelégtelen betegek esetében, valamint szív eredetű keringésösszeomlás sikertelen újraélesztési kísérlete közben alkalmazott speciális szívmotor. A készülék a beteg combartériájába és combvénájába vezetett csövek segítségével biztosítja a testen kívüli keringést, részben vagy egészben átvéve a szív munkáját. Akár egy hétig is pótolja a szívet, mely idő elegendő lehet a szívműködés helyreállásához, illetve amennyiben ez nem valósul meg, lehetőséget teremt tartós mechanikus keringéstámogató eszköz vagy sürgős szívátültetés elvégzéséhez. 

Mivel közvetlen életveszélyben lévő betegekről van szó, a lehetséges szövődmények kockázata eltörpül a várható nyereség mellett.

Ezen feladatokat jelenleg kilenc orvos látja el, akik munkáját az intenzív részlegen húsz nővér, míg a szubintenzív részlegen kilenc nővér segíti. 

Az elektív (tervezhető) invazív beavatkozásokat a betegek írásos, tájékozott belegyezésének birtokában végezzük. Amennyiben a beteg nem cselekvőképes a legközelebbi közvetlen rokon belegyezését kérjük. 

Sürgős esetekben erre nincs lehetőség, mivel a beteg általában eszméletlen vagy altatott, a hozzátartozó írásos beleegyezésére való várakozás pedig veszélyeztetné a beteg életét. Ezért ilyenkor a szakmai irányelvek alapján szükségessé váló invazív beavatkozásokat írásos beleegyező nyilatkozat nélkül végezzük el, vélelmezve a beteg hozzájárulását az életmentő beavatkozáshoz.  

Az osztályon zajló folyamatos és gördülékeny betegellátás biztosítása érdekében a betegek látogatására naponta két alkalommal: 7:30-tól - 8:30-ig, valamint 16:30-tól -17:30-ig biztosítunk lehetőséget, azonban ez aktuálisan zajló akut betegellátás esetén előre nem látható módon változhat. 

Kritikus állapotú betegek esetén a fenti időpontokon kívül is biztosítunk látogatási lehetőséget, hogy a hozzátartozók elbúcsúzhassanak szerettüktől. 

A hatályos jogszabályok értelmében csak személyesen áll módunkban a betegek állapotáról részletes felvilágosítást nyújtani.