Szívultrahang (Transthoracalis echokardiográfia)

A transthoracalis (mellkasfalon keresztüli) szívultrahang vizsgálat olyan nem invazív vizsgálat, mely segítségével vizsgálhatóak a szív üregei, a billentyűk, a főütőér kezdeti szakasza, ezek mérete és funkciója. 2D-echocardiográfia során a szívről metszeteket készítünk különböző síkokban. Doppler-echocardiográfia segítségével áramlásokat, nyomásokat mérünk, illetve számítunk. Szükséges esetben a vizsgálat kiegészíthető speciális módszerekkel.

Közel 1500 transthoracalis vizsgálatot végünk havonta. Egy átlagos szívultrahang vizsgálat ideje körülbelül 20 perc, speciális előkészületet nem igényel, fájdalommal nem jár, szövődménye gyakorlatilag nincs. A vizsgálat nem éhgyomorra történik és nem szükséges kísérővel érkezni.

Speciális, kiegészítő módszerek

A vizsgálat kiegészíthető speciális módszerekkel, úgymint a strain echokardiográfia, ami a szívizomzat funkciójáról adhat kiegészítő információt vagy a 3D echokardiográfia, ami a szívben elhelyezkedő struktúrákról (billentyűk, fejlődési rendellenességek) ad komplexebb képet. ezek a módszerek szoftverként be vannak építve a készülékeinkbe, különleges előkészületeket nem igényelnek. Bizonyos esetekben, főleg rosszul vizsgálható betegeknél, a jobb képminőség érdekébe az alapvizsgálatot kiegészítjük vénás ultrahang-kontrasztanyag adásával (kontraszt echokardiográfia), amihez a vérvételhez hasonlóan, kis tű, úgynevezett branül behelyezésére van szükség. A beavatkozásnak és a kontrasztanyag beadásának igen ritkák a szövődményei (pl. branül körüli véraláfutás, súlyos esetben kontrasztanyag allergia).