CT Labor

A CT vizsgálatról általánosságban

A computer tomográfia (CT) röntgensugárral végzett rétegvizsgálat, melynek során azt használjuk ki, hogy a röntgensugarak a test különböző szöveteiben eltérő mértékben nyelődnek el. A vizsgálat számítógép alapú feldolgozás segítségével nagy térbeli és időbeli felbontásának köszöngetően alkalmas kis árnyalati különbségek képek formájában történő megjelenítésére.

Betegségek széles körében alkalmazott vizsgálat, amely gyorsasága és non-invazív jellege miatt sok esetben már elsődleges képalkotó módszerként használt, valamint alkalmas olyan diagnosztikus kérdések megoldására, amelyek egyéb módszerekkel nem dönthetők el megfelelő biztonsággal. Intézetünkben fő felhasználási területei: a koszorúerek leképezése, a perifériás érrendszer ábrázolása, az és-és szívfejlődési rendellenességek kimutatása és kiegészítő diagnosztikája, a katéterintervenciós és szívsebészeti beavatkozások tervezése, a műtéti eredmények rövid és hosszú távú nyomon követése. Kiemelt jelentőséggel bír az akut szív- és érrendszeri, valamint egyéb potenciálisan életveszélyes kórképek kizárásában is.

Elhelyezkedés, felszereltség

Intézetünkben a CT Laboratórium az ambuláns vizsgálóhelyiségekkel szemben, a földszinten található, mindkét bejárat felől könnyen megközelíthető. Előkészítő helyiség és öltözők állnak rendelkezésre, a betegbehívás előjegyzés alapján történik. Az előjegyzés szakorvosi beutalóhoz kötött a járóbetegek számára. A vizsgálati sorrendet jelentősen befolyásolja a sürgősségi kérések (járó- és fekvőbeteg ellátás) száma, jellege. A vizsgálóegység területén csak a vizsgálatra váró betegek tartózkodhatnak a személyzeten kívül, a sugárvédelmi szabályok betartása mellett. A vizsgálatokat a külön erre a célra speciálisan képzett orvosi és szakdolgozói gárda végzi egy nemrégiben telepített, csúcskategóriás, modern vizsgálóteremben (GE Revolution 256-szeletes CT).

A CT készüléket speciális fényfestéssel láttuk el, álló és mozgó mesefigurák teszik varázslatossá a készüléket. A vizsgálat előtti felkészülés így a gyermekek számára kevésbé félelmetes.