Kardio CT

Kardio-CT vizsgálat, a koszorúereken kívül a szív minden struktúrája leképezhető CT vizsgálattal, a koronária vizsgálathoz hasonlóan kontrasztanyag segítségével. A strukturális eltérések kimutatásában, a szív pozíciója, a szívüregek és nagyerek helyzete, mérete, a kóros képletek meghatározása szempontjából fontos, sok esetben katéterintervenciós és szívsebészeti beavatkozásokat megelőzően, illetve az utánkövetés során. Külön említést érdemel a veleszületett szívfejlődési rendellenességek diagnosztikájában és terápia tervezésében (pulmonalis és aorta stent méretezés, Melody billentyű beültetés) betöltött szerepe.

Tudnivalók a vizsgálattal kapcsolatban

A vizsgálat csaknem minden esetben intravénás kontrasztanyag beadásával történik. Kontrasztanyag adása csak vesefunkciós laboreredmény ismeretében történik (eGFR)! Amennyiben 60 feletti az eGFR érték, úgy 3 hónapon belüli labor eredményt elfogadunk, 30-59 közötti eredmény esetén 1 hónapon belüli labor szükséges. 30 alatti eGFR érték esetén minden esetben a Radiológiai Osztályunkkal szükséges egyeztetni.

Vizsgálat napján: Gyógyszereit beveheti, a vizsgálat előtt 4 órával már ne étkezzen, de folyadékot egésznap fogyaszthat. A vizsgálat napján ne dohányozzon, ne fogyasszon kávét/teát.

A CT VIZSGÁLAT kérőlapon szereplő előjegyzési időpontnál 30 perccel korábban jelentkezzen a CT laborban.

Korábbi allergiás reakció intravénás kontrasztanyag adására

Amennyiben korábbi intravénás kontrasztanyag adására bármilyen nemű allergiás reakció történt Önnél, kérjük egyeztessen kezelőorvosával és az alábbiak szerint járjanak el:

 • Tekintettel az anafilaxia kockázatára:
  • Győződjünk meg, hogy nincs más diagnosztikai módszer, amivel a diagnosztikai kérdés megválaszolható.
  • Győződjünk meg róla, hogy a vizsgálat szükségessége arányban áll a kontrasztanyag alkalmazás kockázatával.
 • A vizsgálat előtt premedikáció szükséges az alábbiak szerint:
  • Prednisolon per os 50 mg, 13 órával, 7 órával és 1 órával a kontrasztanyag beadása előtt, ez kiegészíthető antihisztaminnal 1 órával a kontrasztanyag beadása előtt (pl. Suprastin iv. 20 mg).

   VAGY
  • Methylprednisolon per os 32 mg, 12 órával és 2 órával a kontrasztanyag beadása előtt, ez kiegészíthető antihisztaminnal 1 órával a kontrasztanyag beadása előtt (pl. Suprastin iv. 20 mg).