Kardio CT

Kardio-CT vizsgálat, a koszorúereken kívül a szív minden struktúrája leképezhető CT vizsgálattal, a koronária vizsgálathoz hasonlóan kontrasztanyag segítségével. A strukturális eltérések kimutatásában, a szív pozíciója, a szívüregek és nagyerek helyzete, mérete, a kóros képletek meghatározása szempontjából fontos, sok esetben katéterintervenciós és szívsebészeti beavatkozásokat megelőzően, illetve az utánkövetés során. Külön említést érdemel a veleszületett szívfejlődési rendellenességek diagnosztikájában és terápia tervezésében (pulmonalis és aorta stent méretezés, Melody billentyű beültetés) betöltött szerepe.

Tudnivalók a vizsgálattal kapcsolatban

A vizsgálat csaknem minden esetben intravénás kontrasztanyag beadásával történik. A kontrasztanyag beadását követően, egyéni érzékenységtől függően enyhe mellékhatások jelentkezhetnek. Emiatt kérjük betegeinket, lehetőség szerint éhgyomorra érkezzenek (legalább 3-4 órás éhgyomor). A kontrasztanyag kiürülése a veséken át történik, ezért a vizsgálatot megelőzően kérjük friss laborvizsgálat elvégzését (lehetőleg 1 héten belüli vesefunkciós labor: szérum kreatinin, GFR). Beszűkült vesefunkció, illetve ismert veseelégtelenség esetén a vizsgálat elvégzését egyénileg mérlegeljük, ismert kontrasztanyag allergia esetén pedig csak natív (kontrasztanyag nélküli) vizsgálat végezhető.

Cukorbetegség esetén a vizsgálat előtt és után 48 órával a metformin tartalmú gyógyszer elhagyása szükséges. Mindezen túl az előírt gyógyszeres terápia módosítása nem indokolt.

A vizsgálat előtt 12 órával kérjük ne fogyasszon kávét, alkoholt, ne dohányozzon és ne vegyen be pszichoaktív szereket.