Egyéb, nem szív- és érrendszeri CT vizsgálatok

A koponya, mellkas, has és kismedence részletes ábrázolása szintén lehetséges computer tomográffal. Bizonyos klinikai kérdések megválaszolásához sem intravénás sem orális kontrasztanyag alkalmazására nincs szükség. A hasi és kismedence képalkotásához azonban a legtöbb esetben mindkét típusú kontrasztanyag szükséges, hogy a vizsgálandó szervek minden részletét megfelelően ábrázoljuk, valamint az esetleges eltérések mibenlétét karakterizáljuk. Számos esetben egy vizsgálaton belül több – különböző kontrasztfázisú - leképezés is indokolt lehet.

Tudnivalók a vizsgálattal kapcsolatban

A vizsgálat csaknem minden esetben intravénás kontrasztanyag beadásával történik. A kontrasztanyag beadását követően, egyéni érzékenységtől függően enyhe mellékhatások jelentkezhetnek. Emiatt kérjük betegeinket, lehetőség szerint éhgyomorra érkezzenek (legalább 3-4 órás éhgyomor). A kontrasztanyag kiürülése a veséken át történik, ezért a vizsgálatot megelőzően kérjük friss laborvizsgálat elvégzését (lehetőleg 1 héten belüli vesefunkciós labor: szérum kreatinin, GFR). Beszűkült vesefunkció, illetve ismert veseelégtelenség esetén a vizsgálat elvégzését egyénileg mérlegeljük, ismert kontrasztanyag allergia esetén pedig csak natív (kontrasztanyag nélküli) vizsgálat végezhető.

Cukorbetegség esetén a vizsgálat előtt és után 48 órával a metformin tartalmú gyógyszer elhagyása szükséges. Mindezen túl az előírt gyógyszeres terápia módosítása nem indokolt.

A vizsgálat előtt 12 órával kérjük ne fogyasszon kávét, alkoholt, ne dohányozzon és ne vegyen be pszichoaktív szereket.