Rehabilitáció

Mit jelent a kardiológiai rehabilitáció?

Egy szívinfarktust, egy szív- és érrendszeri eseményt, vagy szívműtétet nem elég túlélni, utána tenni is kell azért, hogy ne következzen be újra a baj. Persze nem egyedül kell kitalálni, hogyan tovább, erre van a rehabilitáció. Ez komplex program, amelyben a felépülés, lábadozás időszakában több szakember segít, összehangolt munkával visszazökkenni a hétköznapokba. A néhány hetes szanatóriumi kezeléssel javulnak a beteg életkilátásai, hiszen csökken az újabb infarktus vagy a szívproblémák kiújulásának esélye.

A kardiológiai rehabilitáció a betegtől is aktív közreműködést igényel. Csak így hatékony a csoportmunka, amelyben orvos, nővér, gyógytornász, dietetikus, pszichológus, gyógyszerész terelgeti a beteget az egészséges életmód irányába.  A cél ugyanis: hosszú távon minimálisra csökkenjen az újabb infarktus, vagy a további szívproblémák kockázata.

Az intézeti rehabilitáció általában három hétig tart. Az ambuláns program hosszabb: 6-12 hetet vesz igénybe. Ennyi idő kell hozzá, hogy a rehabilitáció minden eleme megvalósuljon.

- személyre szabott edzésterv,
- étkezési tanácsadás, 
- dohányzásról leszokást segítő program, 
- pszichoterápia, 
- relaxációs tréning, 
- szívgyógyászati alapismeretek elsajátítása,
- újraélesztési tanfolyam, - szabadidős és szexuális tanácsadás,
- stresszkezelés.
 

A kardiológiai rehabilitáció után általában újból teljes értékű életet élhet a beteg, ám a szemléletváltás fontos. A rehabilitáción megszerezett ismereteket át kell ültetni a mindennapokba, a rizikófaktorok csökkentése érdekében. A dohányzásról le kell szokni, és alkoholt is mértékkel szabad csak fogyasztani. Ezután is lehet sportolni, a biztonságos sportoláshoz kapott tanácsok figyelembevételével.

Vissza a munkába

A szívbetegség következtében csökkenhet a munkaképesség. A rehabilitáció során ennek mértékét is megállapítják.

Utazás

A szív- és érrendszeri betegnek sem kell lemondania az utazás élményéről. Néhány szabályt azonban be kell tartania. Fontos, hogy mindig vigyen magával elegendő gyógyszert az útra, és a nyaralás alatt se zökkenjen ki a már kialakított életvitelből, legyen szó a fizikai terhelésről, az alkoholfogyasztásról vagy az étkezésről. A szívbetegségben szenvedőknek érdemes összeállítaniuk egy gyorssegély- információt, amit mindig maguknál hordanak. Ebben szerepeljen a szívbetegség fajtája, a szedett gyógyszer neve, és hogy mi a teendő a beteg rosszulléte esetén.