Főütőérbe helyezett ballonpumpa kezelés

 A beavatkozás célja a szívizom teljesítőképességének kritikus csökkenése estén a szívizom oxigénszükségletének biztosítása - a szív koszorúérrendszere vérellátása - és részben az egész vérkeringés javítása.
A beavatkozást szükségessé tevő kritikus keringési állapotok a következők: súlyos szívizom infarktusban (különösen, ha a bal pitvar és a bal kamra között elhelyezkedő ún. kéthegyű billentyű elégtelenségével vagy a két szívkamrát elválasztó sövény átszakadásával jár), nyitott szívműtétet követően, szívátültetésre váróknál, az úgynevezett instabil koszorúérbetegségek egyes típusaiban, valamint a kamrai ritmuszavarok súlyosabb formáiban.
Az előzőekben részletezett súlyos klinikai állapotokban a szívizom vérellátását rövid időn belül hatékonyan kell megjavítani, ami gyógyszeresen már nem lehetséges. Az ilyenkor alkalmazásra kerülő intraaortikus ballonpumpa kezelés a szívkoszorúerek jobb vérellátását úgy éri el, hogy a főütőérbe történt felhelyezése után, a szív elernyedésének időszakában a ballont egy külső készülékből héliummal felfújják. A felfújás ideje alatt a szívkoszorúerek vérellátása jelentősen javul. A szív összehúzódásakor a ballon automatikusan leenged, lehetővé téve az egész szervezet vérellátását. Az ismertetett klinikai állapotokban az intraaortikus ballonpumpa felhelyezésének elmaradása igen súlyos következményekkel járhat: befolyásolhatatlan keringési elégtelenség, illetve - a legsúlyosabb esetben - a keringés teljes összeomlása, a beteg elvesztése következhet be.
Miután az intraaortikus ballonpumpa kezelés egyes esetekben az átvezető "hidat" jelentheti később elvégzendő szívműtéthez, a beavatkozás elmaradása a szívműtét lehetőségét is elveszi.
Az intraaortikus ballon katéter felvezetése helyi érzéstelenítést követően a jobb (vagy a bal) combverőér felől történik, az ér bőrön keresztül való direkt megszúrásával. Az eszköz - ami tulajdonképpen egy ér katéterre rászerelt ballon - felhelyezése végig a sterilitás szabályainak betartásával történik. A ballon katétert a főütőér leszálló szárába vezetjük fel, a ballon felfújása és leengedése a beteg saját vérnyomása vagy EKG által vezérelten történik. A keringési elégtelenség súlyossági fokától függően különböző beállítások lehetségesek (minden szívciklushoz vagy csak minden második, harmadik ciklushoz legyen a ballon felfújva). A ballon felfújására alkalmazott hélium gáz a rendszer sérülése esetén sem okoz légembóliát. A ballon katéter — a szükséglettől függően — napokig vagy akár hetekig is az érben tartható. A használat végén a ballon katéter eltávolítása esetén a lábat a szúrás helyén kézzel kell komprimálni, majd a felhelyezett nyomókötéssel 6 órát kell feküdni, illetve záróeszközzel a szövődménymentes szúrcsatornák bezárhatók.