Dobutamin stressz echokardiográfia (DSE)

Speciális esetekben szükség van a szív funkciójának vizsgálatára nem csak nyugalmi, hanem fokozott igénybevétel, stressz hatása alatt is. Erre szolgál a stressz echokardiográfia. A vizsgálatnak több célja lehet: koszorúér betegségben a szívizom életképességének vizsgálata, illetve a vizsgálat során a szívizom mozgásában fellépő eltérések utalhatnak beteg koszorúérre. Ezen kívül bizonyos billentyű betegségekben is szükség lehet a bal kamra pumpafunkciójának vizsgálatára terhelés alatt.

Intézetünkben a vizsgálathoz szükséges "stressz" vénás gyógyszer (dobutamin) adásával imitáljuk, előre rögzített, nemzetközi ajánlásoknak megfelelő protokollok alapján.

A vizsgálat előtti teendők a beteg részéről:

  • 2 órával a vizsgálat előtt már ne egyen, ne igyon. Az aznapi gyógyszereket korán reggel egy korty vízzel be lehet venni, kivéve a béta-blokkoló típusú szereket;
  • 48 órával a vizsgálat előtt a béta-blokkoló típusú gyógyszereket ki kell hagyni (ebben kérje kezelőorvosa, háziorvosa segítségét);
  • kísérővel érkezzen;
  • aznap már nem vezethet, ugyanis a vizsgálat során olyan gyógyszert (atropin) is kap(hat), ami átmenetileg kitágítja a pupillát, ezáltal rontja a szem fókuszáló képességét.

A vizsgálat kb. 30 percet vesz igénybe.