Koronarográfia / Koszorúér festés

Koronarográfia beavatkozásra akkor kerül sor, ha a beteget kezelő kardiológus orvos a panaszok, tünetek, illetve a rendelkezésre álló non-invazív kardiológiai leletek alapján  magasnak véli a koszorúér szűkület fennállásának esélyét.

A vizsgálat során általában a jobb csuklónál futó verőeret, az úgynevezett artéria radialist szúrjuk meg helyi érzéstelenítésben. Abban az esetben, ha ez az ér nem jól tapintható vagy egyéb feljutási nehézséggel szembesülünk (kanyargós ér, érgörcs, a szívhez közelebbi szakasz elzáródása, más anatómiai variációk), egyéb alternatív behatolási kapukra (pl. a bal oldali karon, vagy a könyökhajlatban, combhajlatban tapintható verőerek) is szükség lehet. Az ér szúrását követően egy műanyag csövecske kerül behelyezésre, melyen keresztül a katétert a szívig vezetjük, majd a bal és jobb koszorúér szájadékába helyezve az ereket röntgen sugár alatt kontrasztanyaggal ”megfestjük”.  A beavatkozás az első, helyi érzéstelenítő szúrást követően döntően nem fájdalmas. A kontrasztanyag befecskendezésekor néhány páciensnél  - egyéni érzékenység alapján -  melegség érzés jelentkezhet. A katéterező orvos a vizsgálat eredményét azonnal értékeli.

A következő eredményekre lehet számítani:

 • ép koszorúerek;
 • kis eltérések (pl. érfalegyenetlenségek), mely alapján a továbbiakban csak gyógyszeres kezelésre van szükség;
 • koszorúér szűkület, melynek mértéke, az érintett erek száma, a koszorúér rendszer anatómiája alapján további döntésekre lesz szükség:
   
  • a szűkület határértékű, mely miatt további diagnosztikus beavatkozásra van szükség (ld. FFR),
  • ha a szűkületnek egyértelműen klinikai jelentősége van, nem érinti mind a három nagy koszorúeret, az anatómiai viszonyok megfelelőek és  nincs egyéb nyitott szívműtétet szükségessé tevő elváltozás (pl. billentyű betegségek), akkor a diagnosztikus vizsgálattal  együlésben koszorúér tágítás (Perkután Koronária Intervenció, PCI – ld. ott) történik egy vagy több stent beültetésével
  • ha a szűkületnek egyértelműen klinikai jelentősége van, érinti mind a három nagy koszorúeret vagy a bal közös főtörzset, az  anatómiai viszonyok komplexek (pl. elágazások, súlyos meszesedés), illetve egyéb nyitott szívműtétet szükségessé tevő elváltozás is fennáll  (pl. billentyű betegségek), esetleg egyéb, nem kardiális eredetű betegségek is előfordulnak, akkor a diagnosztikus vizsgálatot követően  reggel úgynevezett „heart-team” (kardiológusok, katéterező orvosok, szívsebészek és aneszteziológusok csapata) dönt arról, hogy  szívsebészeti, katéteres vagy esetlegesen „hibrid” megoldás szolgálja jobban a beteg gyógyulását.

A koronarográfiát követően egy eszköz kerül felhelyezésre a szúrcsatorna fölé, ami az eret leszorítja, hogy megakadályozzuk a vérzést. Ezt a szorító eszközt 4-6 óráig alkalmazzuk, időszakos lazítás mellett, míg a vérzés el nem áll.

A katéterezés nem érkezési sorrendben történik, a műtők lefoglaltsága miatt lehetséges, hogy nem kerül sor a beavatkozásra a felvétel napján.
Kérjük, a személyes higiénéhez szükséges eszközökön kívül a teljes orvosi dokumentációját, valamint a rendszeresen szedett gyógyszerek listáját hozza magával. Ha speciális gyógyszert szed, előfordulhat, hogy az Intézet nem tudja azt biztosítani.

A beavatkozás reggelén bőven fogyasszon folyadékot, a rendszeresen szedett gyógyszereit (az alábbi listán szereplőkön kívül) vegye be, könnyű reggelit is fogyaszthat. Az Aspirin és clopidogrel tartalmú gyógyszereket a vizsgálat napján is be kell venni.

Véralvadást gátló szerek a vizsgálat előtt nem szedhetők. Marfarin, Syncumar elhagyása 3-5 nappal a vizsgálat előtt szükséges, az esetek többségében helyettesítő injekciós készítményt kell alkalmazni. Xarelto, Eliquis, Lixiana, Pradaxa elhagyása a műtét előtti napon szükséges, ezeket nem kell injekciós véralvadásgátlóval pótolni.

Bizonyos cukorbetegségre szedett gyógyszerek (a metformin tartalmú gyógyszerek) szedését - főként károsodott vesefunkció esetén - 3 nappal a beavatkozás előtt fel kell függeszteni.

A vizsgálatra történő felkészüléshez IDE kattintva fontos információkat talál.