Szívburokcsapolás

A szívburokban felszaporodott folyadék a vér beáramlásának gátlásával a szív munkáját akadályozza. Ez a folyamat előrehaladott állapotban az életet is veszélyeztetheti. A szívburokba vezetett katéter segítségével legtöbb esetben a folyadék műtét nélkül is eltávolítható. 

A beavatkozás után a keringés lényegesen javul, a gyengeség, a fulladás megszűnik. A beavatkozás hiányában azonban a beteg állapota rosszabbodik és élete veszélybe kerülhet.

A szívburokcsapolás előtt szívultrahang vizsgálat segítségével meggyőződünk arról, hogy a szívburokban levő folyadék műtét nélkül, katéteren keresztül lebocsátható-e. Kiválasztjuk a szúrásra legalkalmasabb helyet majd helyi érzéstelenítőt adunk. Ha a terület megfelelően érzéstelen, nagyobb tűn keresztül (úgynevezett Seldinger- technikával, vagyis vezetődrót segítségével) katétert vezetünk a szívburokba. A folyadék leszívása után bizonyos esetekben a katétert eltávolítjuk, ha szükségesnek ítéljük, még további 24 óráig  a burokban hagyjuk és esetleg folyamatos szívást alkalmazunk. Így a még bennmaradó, máshol elhelyezkedő vagy újra képződő folyadék is leszívható.