Műtéti altatás

A műtéti beavatkozások során az altatást aneszteziológus szakorvos végzi, aneszteziológus asszisztens segítségével. Feladatuk a megfelelő alvásmélység és fájdalommentesség fenntartása mellett az, hogy figyeljék a keringési és légzési rendszert, szükség esetén gyógyszeresen és eszközösen beavatkozzanak a stabilitásuk fenntartására. Ehhez szükség van az életfunkciók folyamatos monitorozására, amit speciális, erre a célra tervezett eszközökkel, monitorokkal és altatógépekkel végzünk.

A műtőbe kerülés után pár fájdalommentes monitorizálási eszköz felhelyezése után (EKG elektródák, SpO2 érzékelő csipesz, vérnyomásmérő mandzsetta) gyermeküket elaltatjuk. Nagyobb gyermekeknél megbeszélés szerint vagy egy vénaszúrás után vénásan adjuk be az elaltató gyógyszereket, vagy egy arcmaszkon keresztül adunk altató hatású gázt az elalvásig. Ennek előnye, hogy ébrenlétben teljesen elkerüljük a fájdalmas beavatkozásokat, de bizonyos szintű tudatos együttműködés kell hozzá. Kisebb gyermekeknél szinte minden esetben az arcmaszk-altatógáz módszert alkalmazzuk.

Ha a műtét elvégzéséhez gépi lélegeztetésre van szükség, az elalvás után a légcsőbe lélegeztetőcsövet, tubust vezetünk, ezen keresztül lélegeztetünk a műtét alatt. A műtét komplexitásától függően történik további vénabiztosítás, szükség szerint centrális vénás kanül behelyezés, artériás kanül behelyezés is  folyamatos vérnyomásmérés céljából. Szintén a műtét típusa határozza meg, hogy hólyagkatéterre van-e szükség. A műtét során a gyermek testhőmérsékletét is szorosan figyeljük.

Szívműtétek után gyermeküket általában még mélyen altatva, gépi lélegeztetés mellett; egyes műtéti beavatkozások után azonban már a műtőben felébresztve, megfelelő fájdalomcsillapítás mellett, de már ébredező állapotban szállítjuk a posztoperatív őrzőbe