Szívzörej

Mi a szívzörej?

Az emberi szív hallgatózáskor ritmusos hangokat bocsát ki: lup-dup, lup-dup, lup-dup... Egyes  esetekben  a szokásos tiszta szívhangok mellett sssshhh/ ffffhhh-szerűen leírható mellékhangokat észlelünk. Ezeket nevezzük szívzörejnek.

Az orvosok a zörejeket a szívhangok közötti surranó, érdes stb. jelzőkkel leírható leletként észlelik, megadják intenzitásukat, illetve a szívcikluson belüli elfoglalt “helyüket”.  A kóros szívzörejeket a vérnek a szíven belüli turbulens áramlása okozza. 

A vér áramlása a szíven kívül is okozhat zörejeket, de ezeket rendszerint nem a szívben, hanem vérerekben keletkeznek.
 

Az emberi szív percenként, életkor függvényében 60-140-szer dobban. Minden szívdobbanás során két hang keletkezik (lup-dup, lup-dup, lup-dup...) A két egymástól elkülönült, és érzékeny fülek számára különböző hangot a szívbillentyűk záródása okozza. Az első, „lup”, hangot a beáramlási billentyűk (mitrális és trikuszpidális billentyű záródása, míg a második, „dup”, hang a kiáramlási billentyűk (aortabillentyű és pulmonális billentyű) záródása során keletkezik.

A normális szívhangok mellett keletkező zörejek döntő része ártalmatlan (úgynevezett accidentalis szívzörej), ugyanakkor szívhibára is felhívhatja a figyelmet. 
 

Hallgatózás során az orvos a mellkas különböző pontjaira helyezi a fonendoszkópját. Ilyenkor lényeges, hogy a páciens nyugodtan szuszogjon és lehetőleg csendben maradjon, mert számos szívzörej nagyon halk. Ezért nem meglepő az a tény, hogy egy szívzörejre csak egy sokadik orvosi vizsgálaton derül fény, annak ellenére, hogy ennek oka esetlegesen születés óta jelen van.
Egy szívzörej felfedezése és annak okának a tisztázása minden esetben gyermekkardiológiai szakvizsgáIatot igényel.
 

Az ártalmatlan szívzörejek

Az ártalmatlan szívzörejek a vér normális áramlásának során is képződhetnek, illetve megváltozott (felgyorsult) véráramlás (lázas állapot, vérszegénység, stb.) kapcsán jelentkeznek. Szülők számára nagyon nyugtalanító,  amikor megtudják, hogy gyermeküknél szívzörejt észleltek. Az ártalmatlan szívzörejek gyakoriak és sok gyermekben rutin orvosi vizsgálatok során derül rájuk fény. 
Gyermekkorban ártalmatlan szívzörejek átmeneti jelleggel jelenhetnek meg vagy  tűnhetnek el. Ezeknek semmilyen, az egészséget károsan befolyásoló hatásuk nincs, semmilyen kezelést, mozgáskorlátozást, nyomon követést nem igényelnek. Amennyiben a gyermek elég idős, fontos elmagyarázni számára, hogy a zörej jelenléte miatt semmiben sem különbözik egészséges társaitól.  
A legtöbb ártalmatlan szívzörej idővel magától elmúlik. 

Veleszületett szívbetegségek

Egyes szívzörejek a szív és érrendszer betegségeire utalhatnak, amelyeknek pontos leírását a gyermekkardiológus szakorvosok állapítják meg célzott, néha komplex vizsgálatok segítségével. Amennyiben szívhibát állapítottak meg, a szakorvos megfelelő tájékoztatást ad annak típusáról, súlyosságáról, a várható kezelésről, illetve a kezelés sürgősségéről.