Gyermekszívsebészeti Műtő

Gyermekszív műtő ablakon keresztül

A műtő elsődleges feladata a sterilitás, azaz a fertőző baktériumoktól mentes környezet biztosítása. A műtő levegője steril. A nagy teljesítményű klímaberendezések a megszűrt levegőt enyhe túlnyomással fújják be, ami által az folyamatosan cserélődik. Ezen túlmenően nemcsak a sebészeti műszerek és felhasznált anyagok sterilitása elsődleges, hanem a falak  és a berendezés minden eleme gyakori és módszeres, a legeldugottabb zugra is kiterjedő tisztításnak van alávetve, amely hatékonyságát rendszeres mintavétellel ellenőrizzük. A be- és kijárás egy többajtós, zsilipként működő rendszeren keresztül történik.

Érthető, hogy a műtő mindenkor zárt terület, ahova a baktériumok számának minimalizálása érdekében a betegen kívül csak az ellátó személyzet jogosult belépni.

A páciens műtőbe szállítása is a minőségbiztosítási előírások figyelembevételével történik. A beteget az osztályról a műtéti csapat két tagja kíséri az Intézet 5. emeletén kialakított műtőblokkba. A szülők a műtőblokk bejáratáig kísérhetik pácienseinket. Természetesen a plüss-kedvencek, cumik stb. tovább jöhetnek, és a hozzátartozók kérésére egyéb kisméretű kegytárgyak is bevihetők a műtőbe.

A műtőben mindenkor népes csapat dolgozik: a műtőasztalnál két (kivételes esetekben három) sebészorvos és a műtős szakasszisztens (műtősnő) operál. Mindhárman steril köpenyt, steril kesztyűt viselnek. A műtősnők a sterilitás legfőbb őrei, a rend és a nyugalom letéteményesei a műtéti területen az operáció során. A többszáz különböző műszer, eszköz, varrófonal bármelyikét másodpercek töredéke alatt a sebészek kezei alá varázsolják. A sebészeti team tagja a műtősfiú, aki a „partvonalról” gondoskodik a több síkban
távvezérelhető műtőasztal, valamint a műtőlámpák beállításáról, a folyamatos anyag utánpótlásról, és általában mindenről ami a sterilen bemosakodott csapattagok számára elérhetetlen.

Az altatást, lélegeztetést és az összes életfontosságú szervrendszer felügyeletét egy aneszteziológus szakorvos és egy aneszteziológus szakasszisztens alkotta csapat végzi (műtéti altatás). A nyitott szívműtétek alatt a szívmotor vezérlését a kardiotechnikus team látja el. A minőség biztosítása érdekében a beavatkozás egyes technikailag kritikus fázisait egy gyermekkardiológus nyeletéses ultrahangos vizsgálattal ellenőrzi.

Számszerűsítve, egy nyitott műtét során 7-8 ember vesz részt folyamatosan a beteg ellátásában.