CT - MR anesztézia

A CT illetve MR vizsgálatok jelentős kellemetlenséggel, fájdalommal nem járó képalkotó diagnosztikai módszerek. A jó minőségű felvételek elkészítéséhez ugyanakkor fontos a mozdulatlanság, emiatt a megfelelő együttműködésre még képtelen gyermekeknél az ilyen vizsgálatok során altatásra van szükség.

Az altatás előtt a gyermekek kórelőzményét felmérve anaeszteziológiai rizikó-becslés történik, majd az aneszteziológus orvos tájékozott beleegyezést kér a szülőktől az altatáshoz. Az altatás általános szabályai szerint a gyermek beavatkozás előtt utoljára 6 órával ehet, 4 órával előtte fogyaszthat anyatejet, 1-2 órával előtte ihat tiszta folyadékot. A CT/MR vizsgálatot megelőzően a gyermekeknél perifériás vénán keresztül infúziót indítunk, melyen át vénás altatószerek adagolására van lehetőség. Leggyakrabban spontán légzést megengedő felületes szedációt alkalmazunk a vitális paraméterek megfelelő monitorozása mellett. Hosszabb szív MR-vizsgálatoknál, ahol a légzőmozgások szoros kontrollálása is része a protokollnak, szükség lehet légútbiztosítással egybekötött mélyebb altatásra.

A vizsgálat végén a gyermekeket felébresztve szállítjuk vissza a Gyermek Kardiológiai Osztályra vagy a Gyermek Kardiológiai Intenzív Terápiás Részlegre.

Szövődménymentes narkózis után 4-5 órával gyermekükkel otthonukba távozhatnak. Ennek feltétele, hogy a gyermek:

  • teljesen visszanyerje éberségét
  • az altatás után időnként előforduló esetleges hányinger, hányás elmúljon és kellő mennyiségű folyadékot fogyasszon
  • a hazaúton és otthon folyamatos felügyeletet biztosítsanak neki az altatás napján
  • bármely probléma esetén a kórházi ellátás egy órán belül elérhető legyen.