Légmell

Mi a légmell és hogyan keletkezik?

A légmell vagy pneumothorax a mellkasfal belső felületét borító mellhártya és a tüdő felszíne közé került levegőréteg, amely a tüdő mozgását és ezáltal a légzés folyamatát gátolja. A légmellet a szívsebészeti betegekben a drainek eltávolítása nyomán akcidentálisan beszivárgott levegő, valamint ritkább esetekben a tüdő felületének mikro-sérülései (sebészeti manipulálás műtét közben, vagy egyéb orvosi manőverek ,mint pl. centrális véna szúrása vagy mellkasi drain behelyezése) okozzák.

Az egyébként spontánul is jelentkező önálló pneumothorax tüdőbetegségekben alakul ki. 
 

A nem szívsebészeti betegeken  a spontán pneumothorax nehézlégzéssel és mellkasi fájdalmakkal jár. Szívsebészeti betegekben legyakrabban tünetmentes, de amennyiben a mellkasba került levegő mennyisége nagy, és ez a légzést jelentősen csökkenti, úgy akár súlyos légzési és keringési zavarok léphetnek fel  
 

A legbiztosabb diagnosztikai módszer a mellkas röntgen.

A kisméretű levegőgyülemek, amelyek alkalmanként a műtéti drain eltávolítása nyomán szivárognak be, rendszerint spontán módon felszívódnak és esetleges kontroll röntgenfelvételeken kívül nem igényelnek aktív beavatkozást.
A tüneteket okozó vagy spontán módon nem szűnő légmellet mellkasi drain behelyezésével kezeljük.
 

A szívsebészeti műtétek nyomán kialakult pneumothorax csak kivételes esetben újul ki, szemben a spontán légmellel, amely gyakran kiújul.