Perikardiális tamponád

Mi a perikardiális tamponád?

A perikardiális tamponád egy gyakran életveszélyes betegség, amely során a szívburokban jelentős mennyiségű folyadék gyűlik fel, amely a szívet kívülről összenyomja.

A tamponád során normális szívizom működés mellett a külső nyomás hatására a szív alig telődik, és ennek megfelelően a pumpált vérmennyiség kritikusan lecsökken. Ha a külső nyomást rövid időn belül nem kezelik, szívmegállás következik be.
Amennyiben a folyadék lassan, akár több hét vagy hónap alatt gyűlik fel a szívburok lassú fokozatos tágulása révén, a tünetek is ennek megfelelően alakulnak ki.
 

A perikardiális tamponádot leggyakrabban egy mellkasi drain (cső) bevezetése révén kezeljük. Azon ritkább esetekben amikor ez technikai okokból nem kivitelezhető  a feszülő folyadékgyülemet egy kisebb metszésen keresztül eresztjük le.

Közvetlenül szív műtétek után kialakult tamponád esetén általában a mellkas újranyitása.
A folyadék lecsapolása nyomán a szív működése gyakorlatilag azonnal normalizálódik. A behelyezett draincső 1-2 nap múlva eltávolításra kerül
 

A folyadék ismételten jelentkezhet olyan esetekben, amikor a háttérben egy immun- vagy egyéb komplex betegség áll. Az alapbetegség kezelése leggyakrabban a szívburokban zajló folyamatokat is hatékonyan megoldja.

Amennyiben az alapbetegség kezelése önmagában nem jár sikerrel, egy sebészeti úton készített ablak (perikardiális fenesztráció) a mellkasi üreg felé a szív külső kompresszióját hatékonyan megelőzi.

Fontos tudni, hogy szívműtétek után a perikardiális folyadék nagyon gyakori, mennyisége változó, de igen ritkán vezet perikardiális tamponádhoz, azaz a szívműködést jelentősen befolyásoló tünet csoporthoz. A szívburokban előforduló kevés folyadék, ha hosszabb ideig fennáll, akár ambuláns vizsgálat során is ellenőrizhető, teljes felszívódása esetenként hetek alatt történik.