Katéteres beavatkozások anesztéziája

A katéteres beavatkozások (diagnosztikus katéteres vizsgálat, katéter intervenció, elektrofiziológiai vizsgálat) során az altatást aneszteziológus szakorvos végzi, aneszteziológus asszisztens segítségével. Feladatuk a megfelelő alvásmélység és fájdalommentesség fenntartása mellett az, hogy figyeljék a keringési és légzési rendszert, szükség esetén gyógyszeresen és eszközösen beavatkozzanak a stabilitásuk fenntartására. Ehhez szükség van az életfunkciók folyamatos monitorozására, amit speciális, erre a célra tervezett eszközökkel, monitorokkal és altatógépekkel végzünk.

A műtőbe kerülés után pár fájdalommentes monitorizálási eszköz felhelyezése után (EKG elektródák, SpO2 érzékelő csipesz, vérnyomásmérő mandzsetta) a gyermeket elaltatjuk. Általában az előkészítés során, az osztályon biztosított vénás kanülön keresztül adjuk be az elaltató gyógyszereket, vagy ha ez nem áll rendelkezésre, egy arcmaszkon keresztül adunk altató hatású gázt az elalvásig. Ennek előnye, hogy ébrenlétben teljesen elkerüljük a fájdalmas beavatkozásokat, de bizonyos szintű tudatos együttműködés kell hozzá. 
Az altatás módját az altatóorvos választja meg, a beavatkozás hossza, kockázata és a kívánt altatási mélység alapján. Ez az enyhe nyugtatás, fájdalomcsillapítás végzésétől a gépi lélegeztetéssel járó mély narkózisig terjedhet. Ha a beavatkozás elvégzéséhez gépi lélegeztetésre van szükség, az elalvás után a légcsőbe lélegeztetőcsövet, tubust vezetünk, ezen keresztül lélegeztetünk a műtét alatt. 

A beavatkozás után a gyermeketüket általában még a katéteres laborban felébresztjük, majd állapotának megfelelően vagy a Gyermek Kardiológia Intenzív Terápiás Részlegre, vagy a Gyermek Kardiológiai Osztályra kerül megfigyelésre.