Biológiai műbillentyű

Mi a biológiai műbillentyű?


A biológiai műbillentyűk a kóros szívbillentyűk pótlására szolgálnak. A jelenleg forgalomban levő és beültetésre kerülő biológiai műbillentyűk gyártótól függetlenül, egy henger alakú keret belsejébe felfüggesztett, három félhold alakú tasakból állnak. A tasakokat állati eredetű szövetek speciális ipari feldolgozása révén állítják elő. A gyártók többféle méretben állítják elő az eszközöket, és mindenkor a beteg testméretérnek megfelelő átmérőjű billentyű kerül beültetésre. A beültetett műbillentyűk átmérője rögzített, tehát nem nő a gyermekkel. Emiatt a csecsemő vagy kisdedkorban beültetett billentyűket a későbbiekben felnőttkorban használatos méretű eszközökre kell cserélni, ami újabb műtétet feltételez.

A biológiai műbillentyűk beültetés után idővel elkopnak, elmeszesednek, ezért ezeket cserélni kell. Idősebb emberekben ez a folyamat lassú, de gyermekek esetén igen fokozott iramban és mértékben zajlik.

A biológiai billentyűk (szemben a mechanikus műbillentyűkkel) nem, vagy esetleg csak pár hónapig tartó alvadásgátlást igényelnek beültetés után. A biológiai műbillentyűket az itt jelenlévő nagyobb igénybevétel, és az ezzel kapcsolatos fokozott meszesedés miatt gyermekeknél nem, vagy csak nagyon kivételes esetekben alkalmazzák a bal szívfélben (mitrális billentyű és aorta billentyű).

Az elzáródott vagy hiányzó tüdőér pótlására biológiai műbillentyűvel ellátott csöveket, másnéven konduitokat használnak.

Az emberi szervdonorok szívéből származó billentyűk, másnéven homograftok szintén alkalmasak biológiai billentyűkként történő beültetésre. Ezeket a szövetbankokban tárolt billentyűk leggyakrabban a tüdőkeringésben, pulmonális konduitként nyernek alkalmazást.