Új CT-készüléket kapott az országos kardiológiai központ

Kórházi élet
2020.01.31.
Ct hóemberes fényfestés Dr. Prodán Zsolttal és Gui Angélával

Új CT-készüléket kapott az Gottsegen György Országos Kardiológiai Központ (GOKI), a 400 millió forintos eszközt az Egészséges Budapest Program keretéből finanszírozták.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a pénteki átadáson azt mondta, az új készülékkel tovább erősödött az eddig is jelentős és magas színvonalon végzett betegellátás. Az országos intézet unikális Európa-szerte, hiszen egy helyen végzik a kardiológiai gyermek- és felnőttellátás teljes spektrumát - emelte ki.

Úgy vélte, a szívbetegségek átfogó kezelését és diagnosztikáját biztosító intézetet tovább kell fejleszteni.

Az új készülék az ország 95 százalékát lefedve csaknem 13-15 ezer gyerek és ötezer felnőtt diagnosztikájában, a műtéten átesettek terápiájában és a különböző érsebészeti beavatkozások végzéséhez nyújt segítséget - ismertette.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a központban hamarosan megkezdi működését egy orvosi képarchiváló rendszer, valamint szintén a közeljövőben egy MR-készüléket is üzembe helyeznek. Ezen kívül megújult a kórház informatikai eszközparkja is az Egészséges Budapest Program jóvoltából.

Andréka Péter, a GOKI főigazgatója úgy fogalmazott, hogy ezzel a készülékkel az intézet belépett a 21. századba. Közölte, a mai modern kardiológiai ellátás komolycsapatmunka, amely nem létezhet orvosok és felkészült, a modern technológiához értő szakdolgozók nélkül. Speciálisan képzett szakemberekre van szükség, ehhez képzések kellenek, de az intézet felkészült a feladatra - hangoztatta.

Hozzátette: a gyerekeknél a vizsgálat okozta stressz oldására a CT-készülékre fényfestést vetítenek, különböző mesefigurák jelennek meg a készülék fehér felületén.

A GOKI 275 ágyon évente kilencezer fekvő- és 90 ezer járóbeteget kezel évente, az intézet gyermekszívközpontjában pedig évente ötszáz gyermekkori szívműtétet és 250 katéteres beavatkozást végeznek. Az intézet ambulanciáján egy év alatt tízezer vizsgálatot végeznek el hétezer gyereken.
(MTI)