Új nevet kapott a Gyermekszív Központ

Kórházi élet
2020.02.13.
Gyermek intenzív osztály dolgozói csoportkép

Száz újszülött közül egy valamilyen veleszületett szívfejlődési rendellenességgel látja meg a napvilágot, Magyarországon ma ez a leggyakoribb ritka betegség. Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar lakosság majdnem egy százaléka szívhibával született, műtéti korrekción átesett ember. A február 7-től 14-ig tartó Veleszületett Szívfejlődési Rendellenesség hete előtt a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának nevét az Intézet főigazgatójának kezdeményezésére átneveztük. A jövőben Gyermekszív Központ - a veleszületett szívbetegekért nevet viseli, ezzel is nagyobb hangsúlyt, több figyelmet adva ennek a betegségnek.

A Gyermekszív Központban évente közel ötszáz műtétet végzünk el, jelentős részét csecsemőkorban és további három-négyszáz szívkatéteres vizsgálat és beavatkozás történik, amellyel szintén meg lehet gyógyítani a betegségek legnagyobb részét.

A veleszületett „szíveltérések” egy része – ilyenek például a pici lyukak, enyhe ér vagy billentyű problémák – nem igényelnek műtéti beavatkozást, életmódi korlátozást, csupán folyamatos orvosi kontrollt. Egyes szívritmuszavarok az enyhe kategóriába tartoznak. A szívhibák jelentős része – mint a lyukak, szűkületek és billentyű eltérések – műtéttel jól korrigálható. Az ilyenfajta rendellenességgel megoperált betegek az egészségesekével egyenértékű, teljes életet élhetnek. Bonyolultabb billentyű probléma, illetve összetett szívrendellenesség esetén akár több műtétre is szükség lehet, de még ezzel együtt is igen jó életminőségre számíthatnak, gyermeket is vállalhatnak az érintettek.

Vannak olyan szívhibák is, amelyek valamelyest javíthatók, de teljes mértékben nem szüntethetők meg. Végül, nagyon kis számban, de olyan esetek is előfordulnak, amelyekre nincs gyógyír. Ők az olyan összetett szívhibával született, sokszor egyéb szervi rendellenességgel is terhelt koraszülött babák, akiken jelenlegi tudásunk szerint nem tudunk segíteni.

Korábban mindenki úgy tekintett a szívbeteg gyermekekre, mint akik nagyon rossz életminőséget élhetnek. Manapság az esetek döntő részében olyan helyreállító szívműtétek történnek, amelyek után a gyermekeket semmiben nem kell korlátozni, versenysportot is végezhetnek.

A Veleszületett Szívfejlődési Rendellenesség hete alkalmából „A Szívbeteg Gyermekek Védelmében” Alapítvány a Gyermekszív Központot támogató adománygyűjtést szervez. Az alapítvány egy olyan központi telemetriás rendszerre gyűjt, amely segítségével egy kis készülék színes képernyőjén folyamatosan szemmel tarthatók a gyermek alapvető élettani funkciói, szükség esetén figyelmeztet azok elfogadható értékektől való eltérésére. Mivel a készülék tömege kisebb, mint 25 dkg nem korlátozza a gyermek mozgását, aki egy kis hordozó táskában viheti magával akárhová, speciális védelme lehetővé teszi, hogy akár zuhanyozás közben is viselhesse. Egy központi nővérállomáson elhelyezett monitoron a mozgásban lévő készülék adatai, EKG és légzés görbéi folyamatosan megtekinthetők és eltárolhatók. Az alapítvány a felajánlásokat az alábbi számlaszámra várja:

“A Szívbeteg Gyermekek Védelmében” Alapítvány
Budapest Bank
Bankszámlaszám: 10102086-14544002-00000006
IBAN: HU66-10102086-14544002-00000006