A Gyermekszív Központ lett az egyik nyertes

Gyógyítás
2020.02.18.
K&H gyógyvarázs: gyermekem varázslatos gyógyulásának története pályázat

A K&H gyógyvarázs: gyermekem varázslatos gyógyulásának története pályázaton három kórházi osztály összesen nettó hárommillió forintértékben nyert műszertámogatást. A pályázó szülők ezzel hálálták meg azt az áldozatos munkát, amelynek köszönhetően gyermekük felépült. A budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekkardiológiai Intenzív részlege így egy pacemaker készülékkel lett gazdagabb, amely a gyermekkori szívbetegségek kezelésében nyújthat segítséget.

Magyarországon minden századik gyermek szívhibával születik, ami az egyik leggyakoribb ritka betegségnek számít. Gyermekkardiológiai ellátásban több mint 15000 gyermek részesül. A szívbetegségek egyik leggyakoribb formája a ritmuszavar, amelynek kezelése a picik mérete és gyenge immunrendszere miatt újszülött- és csecsemőkorban különösen nehéz. A megfelelő gyógyszeres kezelés mellett hatékony és innovatív megoldást nyújthat azonban a nyelőcsőbe vezethető, elektródával működő pacemaker, amellyel most a K&H gyógyvarázs: gyermekem varázslatos gyógyulásának története pályázat jóvoltából a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet is gazdagodott.

A K&H gyógyvarázs program a gyermekegészségügy aktuális igényeire reagál, szem előtt tartva a technológiai fejlődés és innováció nyújtotta lehetőségeket. Második alkalommal hirdették meg a K&H gyógyvarázs: gyermekem varázslatos gyógyulásának története pályázatot, amelyre a szülők küldhették be súlyos betegségen átesett gyermekük gyógyulástörténetét. Hitet adva az ezzel a hasonló helyzetben lévő családok számára, a nyertes pályázatokban megjelölt egészségügyi intézmények pedig a mindennapi gyógyításhoz szükséges innovatív eszközöket kaptak, összesen nettó hárommillió forint értékben.

„Immár 17. éve járulunk hozzá a gyermekegészségügyben dolgozó orvosok, ápolók számára biztosított legkorszerűbb, innovatív eszközökkel a minőségi gyermekellátáshoz, ezáltal lehetővé téve a gyermekek gyorsabb, fájdalommentesebb gyógyulását. A pályázatokban azonban valami ennél is többet ismerhettünk meg: olyan csöppségek gyógyulástörténeteit, akik életveszélyes állapotban kerültek kórházba, a szüleik és az őket kezelő orvosok és ápolók azonban mégsem adták fel a reményt, és rendíthetetlenül tettek és hittek a gyógyulásukban. Hiszen, az egyik anyukát idézve „ha mi nem bízunk benne, akkor ki fog?”. Ezek a megrendítő történetek azonban utat mutathatnak és reményt adhatnak a hasonló problémával küzdő családok, vagy akár mindannyiunk számára is” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

„Évente 1000 gyermeket veszünk fel a GOKI Gyermekszív Központba, és körülbelül évente 500 szívműtétet és 200 szívkatéteres beavatkozást végzünk, ezért fontos, hogy korszerű, innovatív műszerekkel legyünk ellátva. Az elnyert pacemaker a gyermekkori szívritmuszavarok kezelésében van nagy segítségünkre, és a gyors szívfrekvenciával járó, visszatérő ritmuszavarok kezelésére fogjuk használni az újszülöttek, valamint csecsemők esetében” – mondta Dr. Ablonczy László, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának gyermekellátásért felelős orvos igazgatója.