A kardiológiai szűrőbuszon derült ki, hogy infarktusa van egy nőnek

Gyógyítás
2020.07.13.
Mentőhelikopter

A kardiológiai szűrőbuszon derült ki, hogy infarktusa van egy nőnek

Egy kardiológiai szűrőbuszon derült ki, hogy egy 55 év körüli nőnek éppen infarktusa van, közölte az RTL Híradó és az MTI is. A nőnek napok óta mellkasi fájdalmai voltak, de nem ment orvoshoz. Magánál volt, lehetett vele beszélni. Az aznap Arlón járó buszon EKG-ra kapcsolták, és egyből látták az orvosok, hogy ez egy több napos infarktus, ami még mindig panaszokat okoz.

A nőhöz mentőhelikoptert hívtak, az vitte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházba, Miskolcra.

A szűrőbusszal olyan településekre mennek el a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Máltai Szeretetszolgálat szakemberei, ahonnan szűrővizsgálatokra és szakorvoshoz is nehéz eljutni.

Andréka Péter, a Gottsegen Intézet igazgatója az MTI-nek azt mondta, idén ezen a héten kezdték a vizsgálatokat, 52 szűrőnapon 36 településre jutnak el.

A kardiológusok a többi között 12 elvezetéses EKG-vizsgálatot csinálnak, vérnyomást és vércukorszintet mérnek, valamint az alsó végtagok érszűkületét is feltérképezik, szükség esetén pedig kardiológiai szakvizsgálatot is végeznek helyben.

Andréka Péter hozzátette: a tavaly indult programmal a múlt évben több mint tízezer kilométert mentek, és mintegy 2500 ember vett részt a szűrővizsgálatokon. A résztvevők csaknem felének szüksége volt kardiológiai szakvizsgálatra, húsz százalékuknak pedig fekvőbeteg-ellátásra.

https://index.hu/belfold/2020/07/04/szurobusz_infarktus/