Guinness rekordkísérlet a szívünk világnapján

Nemzetközi
2020.09.30.
Orvosok TAVI műtét közben

Guinness világrekordra tesz kísérletet a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet a világ 19 más vezető kardiológiai centrummal közösen! A világon most először lesz élőben követhető egy mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aorta-műbillentyű beültetés, egyidőben a világ 20 vezető kardiológiai centrumának a közvetítésében! Az egy órás eseményt a szívünk világnapján, a TAVI World Tour szervezi, amely egyben Guinness világrekordra tett kísérlet is lesz. Ha sikerül, ez lehet a Guinness világrekordja a legtöbb ember által élőben, online végignézett kardiovaszkuláris egészség tudatosság programnak, billentyű műtétnek.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet az egyike azoknak a világ minden tájáról felkért centrumoknak, amelyek a Nemzetközi Szívbillentyű Központ szervezésében egyszerre végzik el az úgynevezett TAVI beavatkozást. Az orvos-szakmai nemzetközi összefogás azt üzeni a koronavírus szövődményei által leginkább veszélyeztetettek, a szív és érrendszeri betegeknek, hogy a COVID járvány alatt sincsenek egyedül.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben már több mint 700 mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aorta-műbillentyű beültetést (TAVI-t) végeztünk. Ez az igazi XXI. századi katéteres beavatkozás főként az idős, számos kísérőbetegséggel terhelt, súlyos aorta billentyű szűkületben szenvedő betegek számára jelent megoldást, esetükben ugyanis a nyitott szívműtéteknek túl nagy kockázata lenne. De fiatalabbaknál is előfordul, hogy egy korábbi műtét vagy esetleges társbetegségek miatt a mellkast felnyitó műtétet nem lehet elvégezni. Ez a beavatkozás a betegeknek még sok panaszmentes évet adhat hozzá az életükhöz. Sőt, nem csak hogy sokkal tovább élhetnek, hanem sokkal jobb minőségű életük lehet.

A beavatkozás lényege, hogy a comb ütőerén keresztül egy speciális katétert vezetnek fel az aorta billentyűig, ahol az elmeszesedett billentyű helyére új kerül. A műbillentyű kerete nikkel-titán ötvözetből, a szelepfunkciót ellátó részek sertés szívburokból készülnek. A billentyű kerete hideg hatására formálhatóvá válik, ezért a kisujjnyi vastagságú katéterbe 4-6 fokos steril vízben töltik be. Amikor a műbillentyűt az eszközön keresztül az orvos elvezeti az aortáig, és megfelelő pozícióban lassan lehúzza róla a hüvelyt, akkor az a 37 fokos emberi testben visszanyeri eredeti alakját. A műbillentyű befeszül a régi, elhasználódott szövetek közé, és elkezd működni, a beteg pedig meggyógyul, újra teljes életet élhet.

Hazánkban elsőként (2008 novemberében) és jelenleg is a legmagasabb számban a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben történik katéteres aorta billentyű beültetés, a beavatkozások száma idén elérheti a 170-et is!

A szívünk világnapján ezt a műtétet Andréka Péter főigazgató és Fontos Géza, felnőtt ellátásért felelős orvosigazgató végzi, amelyet szeptember 29-én, kedden 14.30-tól élőben lehet itt követni:

https://www.youtube.com/watch?v=uXrhTLWJ9jU&feature=youtu.be

Minél többen nézik online a közvetítést, annál nagyobb esélyünk van a Guinness rekordra!