Világszínvonalú újszülöttkori életmentést végeztek kollegáink!

Gyógyítás
2021.06.03.
Csecsemő az intenzív osztályon

A kép csak illusztráció!

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet kollégái a Péter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat és az Országos Mentőszolgálat munkatársai segítségével elvégezték hazánk első, hosszútávú ECMO (mesterséges keringés és légzés) támogatott újszülött szállítását. Az ECMO kezelés elindítása Szegeden történt egy olyan újszülöttön, akinél magzatvíz belégzés után súlyos állapot alakult ki (meconium aspirációs szindróma), és életmentésre volt szükség. A picit ezt követően Szegedről sikeresen szállította fel a fenti közös team intézetünk Gyermekszív Központjába. A beavatkozás május 28-án volt. Az intézetünkből is egy teljes csapat, két gyermekszívsebész, egy aneszteziológus, egy műtősnő és egy pumpatechnikus asszisztens utazott a riasztás után Szegedre. A csecsemő állapota néhány nap alatt stabilizálódott, tegnap már le lehetett venni az ECMO készülékről, a mai napon pedig át is helyezzük a I. számú Gyermekgyógyászati Klinikára. Ez az újszülöttkori betegség olyankor alakult ki, amikor fertőzött magzatvíz jut a tüdőbe, ahol súlyos károsodást okoz. A Szegeden napvilágot látott újszülött állapota a gépi lélegeztetés és korszerű gyógyszeres kezelés ellenére gyorsan romlott, az oxigén ellátása csak ECMO készüléken volt biztosítható.

Magyarországon ez volt a második olyan újszülöttkori speciális szív-tüdő támogató eszközös kezelés, amely keretében súlyos újszülöttkori tüdőbetegségben ECMO került alkalmazásra. Néhány héttel ezelőtt volt az első ilyen alkalom, szintén a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központjában, ugyanígy sikeresen. Az újszülöttkori sajátosságok miatt, bár elsősorban a tüdő volt mindkét esetben beteg, az ebben a korosztályban használt ECMO kezelés egyszerre pótolja a szív és a tüdő működését. Tekintettel a kettős szervpótlásra, ezeket az újszülötteket gyermekszívsebészeti központba kell szállítani és amíg a tüdő nem mutatja a megfelelő gyógyulást, addig biztosítani kell ezt a kettős támogatást.

A szegedi csecsemő volt az első olyan újszülött, aki vidékről, hosszabb szállítással került az intézetünkbe. Egy ilyen pici újszülöttnél technikailag is bonyolultabb az ECMO, mint egy nagyobb gyereknél, a szállítási kockázat egy csecsemő esetében sokkal nagyobb lehet, ezért óriási segítség volt a mentésben nagy rutinnal bíró kettős team és a gyermekszívsebészeti csapat közös munkája .

Amit a kollégák együttesen véghez vittetek, az világszínvonalú volt és ismételten igazolta, hogy a jó kooperáció mellett a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet tevékenysége kiterjedhet a különleges keringéstámogató kezelést igénylő újszülöttektől egészen az idős generációig, lefedve hazánk tejes területét és vezető szerepet foglalva el a mai magyar szív- és érrendszeri betegellátásban.

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központja egyébként a hazai gyermekkardiológiai és gyermekszívsebészeti ellátás csúcsintézménye. Évente közel 500 gyermekkori szívműtétet, 250 katéterintervenciós beavatkozást és 120 katéterablációs kezelést végzünk. Az intézmény öt emeletét a műtői szint mellett egy 9 ágyas és egy 16 ágyas kettős intenzív osztály, illetve két, egyenként 16 ágyas gyermekkardiológiai/szívsebészeti osztály foglalja el. A központ 2007-ben indította el a hazai gyermekkori szívtranszplantációs programot, 10 év alatt már több mint félszáz sikeres átültetést végeztünk.