Orvosi innováció a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben

Gyógyítás
2023.03.21.

Új eljárások bevezetésére és az ahhoz kapcsolódó berendezések beszerzésére nyílt lehetősége Intézetünknek.
Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban elnyert 1,245 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás a Magyarországon még nem elérhető kardiovaszkuláris katéterterápiás és műtéti beavatkozások bevezetését célozta.

Prof. Dr. Andréka Péter főigazgató főorvos úr 2023. március 13-án tartandó budapesti sajtótájékoztatóján a két innovatív technikáról elmondta, az egyik eljárás a magzati korban felfedezett, a két szívkamrát elválasztó falon lévő lyuk katéterrel történő bezárása. Ezt eddig a kisgyerekeknél nyitott szívműtétben végezték, azonban az új eljárással katéteresen gyógyítható az elváltozás már nyolc kilogramm alatti gyerekeknél is – ismertette.

A másik beavatkozást a felnőtteknél alkalmazzák a magas tüdővérnyomás nyomán kialakult szívelégtelenségnél. Magyarországon eddig csak gyógyszeres kezelésre volt lehetőség, a műtéti beavatkozásokat külföldön végezték a magyar betegeken is.

Prof. Dr. Andréka Péter főigazgató úr kiemelte: a módszerek bevezetését hosszú felkészülés előzte meg, a magyar orvosok külföldön tanulták meg a különböző eljárásokat. A program keretében beszerzett CT- és MR-berendezések a „top kategóriát” képviselik, ezek nélkül a pontos diagnózis felállítása és a terápia sem lehetséges.

A részletekről Prof. Dr. Andréka Péter főigazgató főorvos úr a Tv2 Mokkában beszélt.

Az interjú az alábbi linken tekinthető meg:
https://tv2play.hu/mokka/orvosi_innovacio_hazankban_is_elerhetove_valt_az_uj_eletmento_szivmutet_