Transznacionális és innovációs fejlesztés valósult meg a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben

Nemzetközi
2023.04.27.

A Széchenyi 2020 „Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései” című konstrukciója keretében 1.245 milliárdos forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet. A projekt célkitűzése a Magyarországon még nem elérhető kardiovaszkuláris katéterterápiás és műtéti beavatkozások hazai bevezetése, az Európában legnagyobb tapasztalattal rendelkező centrumokkal együttműködve, a szükséges finanszírozás megteremtésével. A projekt során az Intézet sikeresen teljesítette célkitűzését, mára a fejlesztés eredményeként újszerű technológia elsajátítása, új eszközök, berendezések beszerzése valósulhatott meg.

Magyarország vezető szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó intézményeként, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet kiemelt felelőssége az általa végzett felnőtt és gyermek beavatkozások elérhetővé tétele a teljes magyar lakosság számára. Az Intézet a magas színvonalú ellátás biztosítása érdekében folyamatos egészségügyi fejlesztésekben és módszertani innovációs kutatásokban vesz részt. Az új eljárások elérhetővé tételét az alacsonyabb progresszivitási szintű centrumok, valamint a területi kardiológusok és szívsebészek rendszeres oktatásával valósítja meg helyben, az ország katéteres laboratóriumaiban és tudományos kongresszusok formájában.

Az EFOP-5.2.6-20-2020-00007 azonosító számú projekt - „CT/MR vezérelt innovatív magzati és felnőttkori katéteres és sebészeti eljárások külföldről történő hazahozatala és bevezetése a bal és jobb szívkamra működésének felszabadítása érdekében” - célkitűzése a külföldön már meghonosodott, de Magyarországon még nem elérhető innovatív, modern, azaz XXI. századi kardiovaszkuláris katéterterápiás és műtéti beavatkozások hazai bevezetése, azért, hogy a magyar betegek Magyarországon gyógyulhassanak. Mindezt az Európában legnagyobb tapasztalattal rendelkező centrumokkal együttműködve, a szükséges finanszírozás megteremtésével valósíthattuk meg.

A projektnek két része van, megjelenik a felnőtt és a gyermek ellátásban is. A felnőtteknél egy olyan megbetegedést gyógyítunk, amiben vérrögök akadnak meg egymás után többször a tüdőben, és ez a tüdőben egy magasvérnyomás állapotot hoz létre. A betegek nagyon fulladnak, az életminőségük is lecsökken, ráadásul nem csak az időseket, hanem a fiatalokat is érinti. Évente körülbelül 50 ilyen esetről lehet beszámolni Magyarországon.

A betegség kezelésének 3 módja van, a gyógyszeres kezelés – amely már Magyarországon is régóta elérhető -, a sebészi kezelés és van egy speciális katetéteres kezelés, amikor egy speciális ballonnal tágítjuk fel az ereket. Mind a sebészi, mind pedig a ketéteres kezelés után a betegek gyógyultan mehetnek haza.

A másik az a gyermekellátáshoz tartozó projektrész, a magzati időben, az anyaméhben felismert eltérésekről van szó, a jobb és a bal kamra között elhelyezkedő sövényhiány egy speciális formáját vesszük észre ultrahanggal, így a gyermek születése után már pontosan lehet tudni, hogy kik azok, akiknél erre oda kell figyelni és a születés után pontosabb vizsgálatokat indokolt készíteni.

A beruházásnak köszönhetően mind a felnőtteknél elvégezhető tüdőmagasvérnyomás-kezelés, mind pedig a gyermekeknél elvégezhető speciális kamrai sörvényhiány zárás kizárólag a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben valósulhat meg ilyen szinten Magyarországon, amely mögött egyértelműen igazi csapatmunka áll. A projektben a fejlesztés eredményeként újszerű technológia elsajátítása, új eszközök, berendezések beszerzése valósulhatott meg. A fejlesztés az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában került megvalósításra.