Kardiológiai Fizioterápiás Munkacsoport alakult

Kórházi élet
2023.07.13.

A Magyar Kardiológusok Társasága konferenciájához kapcsolódóan 2022. május 5-én Balatonfüreden együttműködés kezdődött a Kardiológiai Fizioterápiás Munkacsoport létrehozásáról, melynek kezdeményezője a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága részéről Szendrő Gabriella volt. A megbeszélésen részt vett a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Fizioterápiás Tanszékeinek egy-egy képviselője és a Magyar Kardiológusok Társasága leendő elnöke.

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetből munkacsoport vezetőségi tag lett Lacsni-Deutsch Katalin, vezető gyógytornász és Kardos Koppány, gyógytornász.

A munkacsoport megalakulásának célja a kardiológiai fizioterápia területén dolgozó gyógytornászok-fizioterapeuták összefogása és ezáltal a szakterület szakmai és tudományos munkájának elősegítése és összehangolása.

A munkacsoport feladatai

  • Szakterülettel releváns irányelvek kidolgozásának koordinálása, terjesztése.
  • Szakterülettel releváns továbbképzések, workshop-ok, szimpóziumok szervezése.
  • Szakterülettel releváns graduális és postgraduális képzésprogramok, képzés tervezetek szakmai véleményezése.
  • A kardiológiai fizioterápia területén megjelent szakmai publikációk rendszeres követése és ajánlása.
  • A kardiológiában alkalmazható terápiás célú, kiegészítő mozgásprogramok alkalmazhatóságának szakmai véleményezése.
  • Klinikai ismereteken alapuló, egészségfejlesztő tevékenység a lakosság számára, a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentése érdekében, népegészségügyi szempontok alapján.
  • Gyógytornász-fizioterapeuta hallgatók releváns klinikai, szakmai gyakorlati képzésének segítése a munkacsoport munkáját támogató egyetemekkel együttműködésben.

Gratulálunk kollégáinknak a kinevezéshez!