Kardiológiai infrastruktúra fejlesztés valósul meg a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben

Kórházi élet
2023.07.21.

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) - Magyarország vezető szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó intézményeként felelősségünk, hogy az általunk végzett valamennyi felnőtt és gyermek beavatkozást elérhetővé tegyük a teljes lakosság számára. A magas színvonalú ellátás biztosítása érdekében folyamatos egészségügyi fejlesztésekben veszünk részt.

Hazánkban egyedüliként, világszínvonalon látjuk el a legkomplexebb felnőtt és gyermek akut és elektív kardiovaszkuláris megbetegedéseket, ehhez a XXI. századi ellátás biztosításához szükséges a meglévő infrastruktúra fejlesztése.

Tegnap az EFOP-2.2.22.20-2021-00001 azonosítószámú, a „Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet kardiológiai infrastruktúra fejlesztése” elnevezésű projekt projektindító eseményét tartottuk meg, ahol Prof. Dr. Andréka Péter főigazgató főorvos úr beszámolt arról, hogy a projektnek köszönhetően több olyan fejlesztés valósulhat meg a GOKVI-ban, amely hozzájárul a magas színvonalú betegellátás biztosításához. A projekt keretein belül számos kardiológiai eszköz beszerzése mellett egy kardiovaszkuláris hibrid műtő, a pacemaker laborban egy telepített C-íves RTG berendezés, valamint egy perifériás DSA műtő kerül beszerzésre.

A kardiovaszkuláris hibrid műtő valamennyi ér- és billentyűbetegség, valamint gyermek és kongenitális felnőtt szívhiba kezelését teszi lehetővé egyetlen műtőben. A beteg mozgatása nélkül a berendezésen bármilyen kardiovaszkuláris sebészeti, illetve katéteres eljárás elvégezhető.

Az új perifériás DSA műtőnek köszönhetően a „Mentsük meg a lábakat” szakmai program számára teszi lehetővé dedikált katéterterápiás labor biztosítását. Ebben a műtőben egyedülálló módon lehetőség nyílik a perifériás érbetegségek diagnosztikájára éren belülről elvégzett ultrahang segítségével, illetve magára a terápiára is a nagyon meszes szűkületek mechanikus lecsiszolásával.

A fejlesztés megvalósítását követően – 2023. december 31. - az eljárásokhoz való hozzáférés széles körben biztosított lesz. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.