Szívbeteg gyermekek táborozása Zalaszabaron

Kórházi élet
2024.07.11.

Az idei nyár sem telt el a szívbeteg gyermekek táborozása nélkül! Idén 7. alkalommal nyaralhattak kis betegeink a Gyógyító Szent Erzsébet-táborban, Zalaszabarban. Kollégánk Dr. Tordas Dániel a Gyermekszív Központ szakorvosa szervezte az intézetünkben kezelt gyermekek jelentkezését a táborba, és kísérő orvosként is végig kísérte a turnust. Külsős szervezőként Szűcs Gabriella is segítette munkáját. Intézetünkből két nővér, az idén főigazgatói dicséretben is részesült Királyné Jene Katalin és Magyari-Nagy Nikolett volt a segítségére, valamint két korábbi táborozó immár felnőttként visszatért önkéntesnek, ezzel is példát mutatva kis társaiknak. Önkéntes csapatvezetőként Dr. Frölich Roland is a gyerekek mellett volt.

A Gyógyító Szent Erzsébet-táborokat az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (Erzsébet Alapítvány) szervezi. A táborok fő célja az élményekkel való gyógyítás és az, hogy a gyerekek találkozzanak azonos betegséggel küzdő társaikkal is, akikkel barátságokat köthetnek. A közösen szerzett élmények által a gyermekek kicsit megfeledkezhetnek a problémákról, állapotukból adódó esetleges mindennapi nehézségeikről. Mindezeket segíti az élménypark jelleg, annak környezeti és fizikai adottságai és helyszíni játékai, továbbá az Erzsébet Alapítvány által biztosított további programok, kirándulások. Utóbbiak között nagy élményt nyújtott a Hősök napja, amelynek részeként meglátogatta a gyerekeket a Terrorelhárítási Központ is, akik egy páncélautót hoztak magukkal, megismertették a kommandósok munkáját, élménydús sorversenyt tartottak, és sok ajándékot hoztak magukkal.

A Zalaszabari Erzsébet-táborban eltöltött 6 nap alatt a gyermekeknek lehetőségük volt hullámvasutazni, csapatépítő játékokon részt venni, csúszdaházban játszani, hófánk pályán és csónak csúszdákon száguldozni. Tekintettel arra, hogy az 50 gyermeket két, a gyermekkardiológiában nagy tapasztalattal rendelkező nővér és egy gyermekkardiológus kísérte, olyan élményeket is kipróbálhattak, amelyet egyéb esetekben - biztonságos felügyelet hiánya miatt - nem engednek nekik a pedagógusaik, szüleik, illetve a velük kapcsolatba kerülő laikus felnőttek. Az egyik délután kézműves foglalkozáson is részt vehettek, ahol karkötőt fűzhettek, rajzolhattak, festhettek, erre is önkéntesek érkeztek hozzájuk.

A táborozókat Dr. Ablonczy László orvosigazgató-helyettes is meglátogatta.

Köszönjük az összes résztvevő munkatársunk példamutató munkáját!