Elektrofiziológiai ambulancia

Ritmuszavar ambulanciánkon azon gyermekek ambuláns ellátását és szükség esetén tartós gondozását végezzük, akiknél szívritmuszavar gyanúja merült fel vagy került dokumentálásra (EKG), vagy akiknek ugyan soha nem volt még ritmuszavaruk, de olyan alapbetegség lehetősége merült fel náluk, amely akár veszélyes szívritmuszavar kialakulására is hajlamosíthat a későbbiekben.

Ambulanciánk az ország egész területéről fogad gyermekeket, 0-18 éves korig.

A gyermekek és fiatalok előjegyzés alapján jönnek vizsgálatra. Kérjük, hogy ha a gyermeknél ritmuszavar lehetősége merül fel, először a területileg illetékes városi, megyei kórház vagy rendelőintézet keretei között működő gyermekkardiológiai szakrendelést, sürgős esetben a gyermeksürgősségi osztályt keressék fel. Indokolt esetben a házi gyermekorvos vagy a sportorvos, ill. az iskolaorvos is kezdeményezheti az ambulanciánkon való megjelenést, de a nagy betegforgalomra tekintettel előzetes időpont egyeztetés ilyenkor is mindenképpen szükséges.

Időpont egyeztetés a következő telefonszámon lehetséges: 06/70/3820-321 vagy 06-/1/299 8100 /309-es mellék, munkanapokon 8-16 óra között.

Amikor a gyermekkel megérkeznek a szakrendelésre, kérjük, először a betegfelvételi irodában jelentkezzenek a hozott beutalóval és a gyermek igazolványaival. 

Ambulanciánk dolgozói közül először a gyermek-kardiológiai szakasszisztensnővel fognak találkozni. A sorszám alapján ő fogja behívni a gyermeket egy rendelő helyiségbe, ahol testsúlyt, testmagasságot, vérnyomást és ujjra csíptethető kis műszer (pulzoxymeter) segítségével oxigén-telítettséget mér ezt követően EKG-t készít róla. Előfordulhat, hogy az EKG készítés során az asszisztensnő azt kéri a gyermektől, hogy álljon fel, tornázzon (guggolásokat végezzen), vagy nyugalmi EKG mellett ún. terheléses EKG vizsgálatot is kezdeményez kerékpár ergométerrel. A vizsgálatok alatt a szülők végig jelen lehetnek.

A mért adatokat és az elkészült EKG-t az ambuláló szakorvos megkapja, ő hívja be a gyermeket és a szülőket egy másik vizsgáló helyiségbe.

Ahhoz, hogy a gyermek ritmuszavarával kapcsolatban pontos diagnózishoz jussunk, első és legfontosabb lépés a pontos és nagyon részletes kórtörténet rögzítése. Ezért az ambulancián dolgozó szakorvos sok kérdést fog feltenni a gyermek panaszaival, tüneteivel kapcsolatban. 

Mikor jelentkezett először a panasz? Mi váltotta ki? Hirtelen vagy fokozatosan kezdődött? Mennyi ideig tartott? Minek a hatására szűnt meg? Hirtelen vagy fokozatosan szűnt meg? Milyen gyakran lép fel? Mit érez a gyermek pontosan (szapora, lassú vagy szabálytalan szívverés, fájdalom, nehézlégzés, látászavar, szédülés, végtagzsibbadás, émelygés, hányinger, ájulásérzés)? Mit látnak a gyermeken panasz alatt (sápadtság, elszürkülés, nyakon vagy mellkason látható erőteljes szívverés)? Volt-e eszméletvesztés, ájulás? Mennyire szapora vagy lassú a szívverés a panasz alatt? Készült-e valaha EKG panasz alatt? Kapott-e valaha a gyermek gyógyszert a ritmuszavar miatt? 

Hasznos, ha ezeket a kérdéseket előre átgondolják, megfigyeléseiket feljegyezve ún. tüneti naplót készítenek. Panasz alatt törekedjenek arra, hogy EKG készüljön, vagy legalább pulzusszámolás történjen.

A kórtörténet felvétele során nem csak a gyermek szívritmussal kapcsolatos panaszaira vagyunk kíváncsiak, hanem születésétől kezdődően minden orvosi vonatkozású történésre. Ezért kérjük, hogy az első találkozáskor a gyermek minden orvosi dokumentációját (ambuláns lapokat, zárójelentéseket) hozzák magukkal, a nem kardiológiai vonatkozásúakat is.

A kórtörténet megismerését követően kerül sor a gyermek szakorvosi vizsgálatára:

  • Fizikális vizsgálat (szív és tüdő hallgatása, has és pulzusok tapintása).

  • Hozott és ambulanciánkon készült EKG áttekintése. Az EKG (elektrokardiogram) elkészítése során a gyermeknek nyugodtan, lehetőleg mozdulatlanul hanyatt kell feküdnie. A vizsgálat nem fájdalmas, a gyermek mellkasára és végtagjaira felhelyezett elektródák segítségével a szívben keletkező elektromos jeleket regisztráljuk és rögzítjük. Kisgyermekek esetén fontos szülői feladat, hogy a gyermeket a vizsgálat alatt megnyugtassák, figyelmét beszéddel, énekkel, számára érdekes dolgok mutatásával lekössék. 

  • Szív UH vizsgálat (ha a területileg illetékes gyermekkardiológus szakorvostól friss leletet hoznak és szakmailag nem indokolt a vizsgálat megismétlése, akkor ez elmaradhat). Az UH vizsgálat során a gyermek mellkasához érintett ultrahangos vizsgálófejjel álló és mozgó ultrahang-felvételeket készítünk, ill. a szíven és nagy ereken áthaladó véráramlás sebességét mérjük. Ennek a vizsgálatnak a segítségével ellenőrizzük a szív anatómiai épségét vagy eltéréseit, megmérjük a szívizom erejét, számításokat végzünk a szíven és ereken belül uralkodó nyomásviszonyokra vonatkozóan. Ez a vizsgálat sem fájdalmas, de fontos, hogy a vizsgálat alatt a gyermek képes legyen nyugodtan hanyatt vagy oldalfekvésben feküdni. Kisgyermekek esetében itt is nagyon fontos a szülő aktív, megnyugtató jelenléte. 

  • Előfordulhat, hogy a panaszok és leletek alapján itt kér a szakorvos kerékpár ergometria vizsgálatot kiegészítésként. Ennek során a gyermeknek egy szobakerékpárra kell felülnie, és egyre növekvő ellenállással szemben a kerékpár pedálját tekernie. Közben a mellkasára és hátára helyezett EKG-elektródák segítségével folyamatosan nyomonkövetjük a szívműködését, ill. rendszeresen mérjük vérnyomását. 

  • Esetenként szükség lehet 24 órás ritmusfigyelő monitor (ún. Holter) felhelyezésére, ilyenkor a gyermek a mellkasára felragasztott EKG-elektródákkal és a hozzájuk csatlakoztatott kis regisztráló készülékkel otthonába távozhat. Másnap kell a készüléket visszahozni, és másnap vagy megbeszélés szerint egy későbbi időpontban történik annak a kiértékelése. A készülékből egy számítógépes szoftver segítségével tudjuk a regisztrált 24 órás EKG felvételt kinyerni és elemezni.

  • Az elvégzett vizsgálatok alapján a kardiológus szakorvos felállítja a diagnózist és részletes tájékoztatást ad (a szülőknek, ill. az életkori sajátosságokat figyelembe véve a gyermeknek) a betegség lényegéről és a kezelési lehetőségekről. 

Előfordul, hogy egyetlen ambuláns vizsgálattal nem állítható fel pontos diagnózis vagy kezelési terv, ilyenkor az ambuláló orvos szintén osztályos felvételt javasolhat, melynek célja lehet:

  • Tartós megfigyelés, szívritmus monitorizálás, gyógyszeres terápia fokozatos felépítése.

  • „Provokációs teszt” intravénás gyógyszer beadásával. Erre akkor van szükség, ha az alapvizsgálatokkal nem állítható fel teljes bizonyossággal diagnózis, de a klinikai jelek és tünetek alapján felmerül valamilyen ritmuszavarra hajlamosító alapbetegség. Gyógyszerek (például epinefrin, adenozin, isoprotenerol, ajmalin) beadásával sok esetben provokálni lehet a betegségre specifikus EKG-eltérések megjelenését.