Szívelégtelenség ambulancia

Speciális kardiológiai ambulancia, mely döntően szívizombetegségben (szívizom „gyengeségben”) szenvedő gyermekek kezelését és gondozását irányítja. A gyermekek egy részében a szívizom betegség fokozatosan romlik, előfordul, hogy a gyógyszeres kezelésen túl eszközös keringéstámogató beültetésére is szükség van. Nagyobb gyermekek és serdülők a beültetett eszközökkel otthon is maradhatnak, ebben az esetben a gondozásuk a szívelégtelenség ambulancián történik. Szintén ez az ambulancia ellenőrzi a szívtranszplantáció előtt álló, várólistán szereplő gyermekeket.

A súlyos szívfejlődési rendellenességgel született és operált gyermekek egy része másodlagosan szívizom gyengeségben szenved. Az általános kardiológiai ambulancián gondozott szívelégtelen gyermekeket a gondozó orvosuk átirányíthatja egy-egy vagy tartós gondozásra erre a speciális
ambulanciára, mert a tartós szívelégtelenség kezelése (különösen a keringéstámogató eszközzel bíró gyermekeket, illetve a szívtranszplantációs várólistán vagy az előtt állókat) különleges szaktudást igényel.
Szívelégtelenség ambulanciára érkező betegek laborvizsgálaton, fizikális vizsgálaton esnek át, illetve EKG és echocardiographia történik. Amennyiben speciális vérvizsgálatra van szükség, ezt a szülőkkel előre egyeztetjük. Az általános labor vizsgálathoz nem szükséges éhgyomorra maradni.

A gyermekek vizsgálatára a szívelégtelenség ambulancián keddi napokon, délelőtt, előre egyeztetett időpontban kerül sor.