Szívtranszplantációs ambulancia

Speciális ambulancia, mely a szívtranszplantáción átesett gyermekek ellenőrzésével, gondozásával foglalkozik. Külön a szervtranszplantációs területre specializálódott orvos és nővér végzi a vizsgálatokat, mert az immunszuppresszív terápia különleges figyelmet igényel az esetleges mellékhatások és utóbetegségek felismerése terén. Az ambulanciának a Gyermekszív Központ egyik vizsgálója ad helyet, a transzplantált gyermekek reggel 8 órára érkeznek.

A szívtranszplantált betegek gondozásának egyik fontos eleme az immunszupresszív szerek vérszintjének, illetve az esetleges mellékhatásainak szoros monitorizálása, melyek csak vérvizsgálattal kivihetőek. A terápia vezetése csak megfelelő időben elvégzett laboratóriumi vizsgálat segítségével lehetséges ezért is fontos betegeink számára a pontos érkezés.

Az immunszuppresszív gyógyszerek többsége befolyásolja a szénhidrát háztartást, így a vérvételek egy része erre irányul. A fentiek miatt a szívtranszplantrált betegeknek szükséges az éhgyomorra maradnia, ez azonban semmiképp nem jelenti azt, hogy nem fogyaszthat semmit a beteg reggel. Minden betegünket megkérjük, hogy reggel érkezés előtt kellő mennyiségű cukormentes folyadékot fogyasszon, mert a szükséges vérvételt megkönnyíti, ha a betegek megfelelően hidratált állapotban érkeznek.

Tekintettel, hogy gyógyszerszint vizsgálatok az úgynevezett mélyszintre vannak beállítva, így immunszupresszív gyógyszereiket ne vegyék be, egyéb gyógyszereiket bevetik

A gyógyszeres kezelés kérdései, a korábban nem tapasztalt tünetek jelentkezése, az életmóddal kapcsolatos kérdések, sport, étkezés mind ide tartozik. A nem sürgős problémákkal érdemes megvárni az ambuláns kontroll időpontját, míg a sürgős vagy nyugtalanító kérdések, a fertőzésre utaló tünetek, a nem kardiológiai eredetű kórházi ápolások, az esetleg más orvos által felírt gyógyszerek kapcsán érdemes külön értesítenie a kollégákat. A transzplantációs nővér közvetíti a problémákat az orvos felé abban az esetben, ha a feltett kérdés hatáskörét meghaladja.

Ha időben érkezik
Ha pontosan tudja gyermeke gyógyszerelését (10 éves kor felett a gyermek a sajátját)
Pontosan tudja, mennyi gyógyszere van otthon, milyen gyógyszerre van szüksége