Glenn műtét

Mi a Glenn műtét?

A Glenn műtét egy nyitott szívműtét, amelynek közvetlen célja a felső testfél (fej, nyak, karok) oxigénszegény, vénás, vérének tüdőkön keresztül történő visszajuttatása a szívbe.
A Glenn műtétet megelőzően a szervezetbe és a tüdőbe a vér az egyetlen meglévő kamra munkája révén áramlik (számszerűen kifejezve ez kétszeres túlterhelést jelent).
A beavatkozás után azáltal, hogy a vénás vér egy jelentős része elkerüli a szívet, a szívkamra (túl)terheltsége mérséklődik.

Gyógyszeres és egy három lépcsőben történő sebészeti rekonstrukció nélkül a HLHS betegek túlélési esélyei elenyészőek.
Mivel a szív hiányzó alkotóelemei semmilyen terápia által nem javíthatók, a sebészeti kezelés célja, hogy a szívben meglévő elemek
felhasználásával, a vérkeringés irányának átalakítása révén alakítsuk ki a keringést.
Az újszülöttkorban elvégzett Norwood műtétet követően, 3,5 - 6 hónapos korban a Glenn műtét elvégzése következik. Ezzel egyrészt a Norwood műtét során a tüdőkeringés fenntartása céljából felhelyezett shuntot pótoljuk, (melyet eddigre a betegek rendszerint „kinőnek”), másrészt a beavatkozás a végső egykamrás keringés kialakításának része.

A Glenn műtét során:

1. A vena cava superior (a felső testfél fő gyűjtőere) beömlését leválasztjuk a szívről és a tüdőérre csatlakoztatjuk
2. A Norwood műtét során felvarrt shuntot eltávolítjuk

A beavatkozás által a vér a felső testfélből a szívet elkerülve, közvetlenül a tüdőbe áramlik. Ennek nyomán a tüdő vérellátását eddig
biztosító shunt szerepe megszűnik, ezért ezt eltávolítjuk. A szív így csak a szervezet irányába továbbítja a vért.

A műtétet követően a betegek általában 1-3 hetet töltenek kórházban. Közvetlenül a műtét után a felső testfél átmeneti duzzanata, más néven
ödémája figyelhető meg, legfeltűnöbben a szemeken és a szemhéjakon. Ennek oka a pangás, amely a vérelfolyás átirányításának közvetlen hatása. Jellemzően pár napig tart, hosszú távú következményei nincsenek.
A kezdeti intenzív osztályos nagyon szoros monitorozás és kezelés után a gyermekek viszonylag gyorsan felépülnek. Az esetleg hosszabb kórházi tartózkodás leggyakoribb oka a szintén pangás révén keletkező mellkasi folyadékgyülemek elhúzódó jellege. A folyadék lecsapolására általában egy-, vagy akár kétoldali kisméretű mellkasi cső szolgál, amellyel - a korai szakaszban alkalmazott csővel ellentétben - a gyermekek szabadon mozoghatnak az osztályon.