Három generációval az egészségért program

A program keretében 2019-ben 79 praxisközösség kezdte meg működését, majd 2020-tól további 64-el bővült a már működő háziorvosi praxisközösségek száma. Az új nyertesekkel együtt összesen 143 konzorcium áll a lakosság egészségfejlesztésének szolgálatában, azaz közel 1 millió ember számára válik könnyebben elérhetővé a betegségmegelőzés, egészségfejlesztés a mindennapokban.

A praxisközösségek az egyén kockázatainak feltérképezését követően – amennyiben szükséges gyógyszeres terápiát kezdenek vagy módosítanak – elsősorban életmódváltó programokat indítanak. Az életmódváltó programokhoz szakemberek segítségét veszik igénybe igen változatos spektrumban: gyógytornász, dietetikus, pszichológus, egészségpszichológus, fitneszedző, mozgásterapeuta, védőnő, de van ahol maga a háziorvos indított futóklubot.

A program sikere érdekében az alapellátásban résztvevő szereplők együttműködésének javításán túl vállalásokat tettek a szakellátással, az Egészségfejlesztési Irodákkal valamint szociális szolgáltatókkal való együttműködésre is. Így elérhető, hogy az egyén olyan szolgáltatást kapjon, amire ténylegesen szüksége van.

A program szakmai támogatója a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet.

A pályázóknak vállalniuk kellett, hogy a megvalósítás 12 hónapja alatt, hogy többek között:

  • Támogatják a rendszeres, örömteli, életvitelszerű testmozgásnak, valamint az egészséges táplálkozásnak az egészséges életvezetés részeként történő beépítését a gyermekek mindennapjaiba. Kiemelt szerepet kap a gyermekek körében a dohányzás megelőzése, visszaszorítása.
  • Azonosítják, rögzítik a szív-és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorait a 40-65 éves korosztálynál (beleértve pl.: a magas vérnyomás, magas vérzsír szint mérés, a Boka-kar index mérés és pitvarfibrilláció szűrés keretében), ezeket értékelik, a kockázati szintet meghatározzák.
  • Az egyéni kockázati szintnek megfelelő intervenciót valósítanak meg: „mozgásgyógyszer”, dohányzásról való leszokás támogatás, dietetikai tanácsadás, gyógyszeres intervenció a kockázati szintnek megfelelő terápiás célértékek elérése érdekében, a kognitív funkciók vizsgálatával a demencia kockázat/korai deficit szűrés és megfelelő intervenció stb.
  • Az érbetegek körében népegészségügyi szemléletű, egyénre szabott ellátást és gondozási feladatot látnak el, az alkalmazott terápiát áttekintik.
  • Javítják a lakosság egészségértését.
  • Mozgósítják a lakosságot a népegészségügyi szűrővizsgálatokon való részvételre.
  • Együttműködéseket alakítanak ki az egészségügyi alapellátás szereplői között illetve az alapellátás szereplői és a járóbeteg szakellátó és az Egészségfejlesztési Iroda között.

Az első Három generációs praxisközösségi konferencia

A Három generációval az egészségért program sikeres megvalósításához, a minőségi munka végzéséhez elengedhetetlenül fontosnak tartjuk, hogy a helyi adottságoktól függetlenül mindannyian a szakma legkurrensebb szabályaink megfelelően hajtsuk végre vállalásainkat. Ezt a célt szolgálta az október 21-22-én megrendezett Praxisközösségi konferencia, ahol a program szakmai hátterét mutatták be a GOKI által felkért szakértők. Dr. Andréka Péter, a GOKI főigazgatója nyitóelőadásában kiemelte, hogy a rendezvénynek az is célja, hogy a praxisközösségek résztvevőinek tapasztalatcserére, csapatépítésre legyen lehetőségük a szakmai programok, kötetlen eszmecserék mellett.

Diabétesz világnap

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját.

A 2019. évi diabétesz világnap témája volt: „Protect your family”, ami szoros összhangban van a „Három generációval az egészségért” program céljaival. A világnapon a GOKI és négy praxisközösség együttműködésében az ország négy pontján (Pécs, Nagyfüged, Pilisvörösvár, Budapest XVI. kerület) volt ingyenes dietetikai tanácsadással egybekötött diabéteszes láb szűrés. Mind a négy helyszínen nagy érdeklődés mellett zajlottak a programok.