Pszichológus

Pszichológusi segítség a felnőtt szív- és érrendszeri betegeink számára

A szív- és érrendszeri betegségek a testi tüneteken túl komoly pszichés megterheléssel is járnak. Szembenézni egy betegséggel, megküzdeni a diagnózissal és a gyógyítás folyamatával, a kórházi tartózkodással és a mindennapi életbe való visszailleszkedés nehézségeivel pszichés szempontból mind komoly kihívást jelenthetnek az érintetteknek. Intézetünkben lehetőség van pszichológus segítségének igénybevételére a kórházi kezelés teljes ideje alatt, a gyógyulási folyamat bármely pontján.

A pszichológus a gyógyuláshoz vezető úton kíséri végig a beteget, a személy egyéni megélését figyelembe véve nyújt érzelmi támaszt és segít felkészülni az előtte álló kihívások legyőzésére. A pszichés támogatás folyamata a gyakorlatban beszélgetések révén, előre egyeztetett időpontokban a betegágy mellett és a pszichológusi szobában egyaránt megvalósulhat, a beteg fizikai állapotához mérten. Az alkalmak középpontjába a beteg nehézségei, gondolatai, érzései kerülnek, a szakember a kialakult problémák megértésében, kezelésében nyújthat segítséget.

Minden beteg története egyedi, mindenki eltérő módon reagál az őt érő nehézségekre. A kórházi tartózkodást, a gyógyító beavatkozásokat ugyanakkor mindenki bizonyos mértékű szorongással éli meg. Ez nem meglepő, hisz már önmagában a kórházi lét is próbára teszi a betegeket: alkalmazkodniuk kell az intézmény ritmusához, szabályaihoz, a gyógyító csapathoz, a betegtársak jelenlétéhez - és egyben a privát szféra elvesztéséhez -, a kezelésekkel, vizsgálatokkal a nap majdhogynem bármely szakaszában együttműködni. A hozzátartozóktól való távollét tolerálása mellett a megszokott szabadidős, stresszoldó tevékenységek is korlátozódnak, így új kihívást jelenthet olyan elfoglaltságot találni, mely révén a beteg ki tud kapcsolódni, el tud lazulni. A kórház sokak számára jelenti egyszerre a súlyos, kiemelten nehéz események, ugyanakkor az állapotjavulással kapcsolatos remény, fájdalomtól való megszabadulás helyszínét is. A megváltozott körülményekre sokan intenzív, egymásnak ellentmondó érzésekkel reagálnak: sokan számolnak be nyugtalanságról, türelmetlenségről, bizonytalanságról, félelemről, dühről, ugyanakkor bizakodásról, bátorságról, büszkeségről, háláról, kíváncsiságról, reményteliségről is. Tehát maga a kórházi tartózkodás is jelentős stresszforrás, mely meglehetősen ellentmondó érzelmeket válthat ki a betegekből, eredeti egyensúlyi állapotukból kibillentheti őket. 

Különösen nehéz a megváltozott egészségi állapottal, a diagnózissal, vagyis a beteggé válással szembesülni. Annak megértése, hogy a testi panaszok, kellemetlen fizikai érzetek hátterében szív-és érrendszeri probléma áll, kiemelten nehéz folyamat. A diagnózissal való szembesülés krízishelyzethez hasonló módon hat az érintettekre. Sokan bénultsággal, szorongással és a tudat beszűkülésével (pl. hallják, de nem mindig értik meg pontosan, amit mondanak nekik) reagálnak és vannak, akik intenzív, hosszabban fennálló szorongásról és depresszív hangulatról (pl. mindennapos elkeseredettség és feszültségérzet) számolnak be. A hallottakat azonban minden esetben időbe telik befogadni, érzelmileg feldolgozni. Fontos megjegyezni, hogy ahogyan minden páciens, úgy minden betegségélmény is egyedi, és az, hogy ki-milyen módon értelmezi, dolgozza fel a változást sok tényezőtől is függhet: úgy, mint a beteg neme, életkora, személyisége, korábbi tapasztalatai, támogató kapcsolatok megléte, hozzátartozók hozzáállása, a betegség természete (pl. a betegség érthetősége, működése, tünetek kontrollálhatósága), az orvosi kezelések hossza stb. A betegség kapcsán továbbá felszínre kerülhetnek megoldatlan lelki problémák, életvezetési nehézségek is: eddig nem ismert félelmek, kapcsolati és élettel kapcsolatos kérdések, jövővel kapcsolatos bizonytalanság is. A folyamatban a pszichológus tekintettel van az egyéni igényekre, segít a hallottakat érzelmileg feldolgozni, a változásokra, további kezelésekre felkészülni. 

A gyógyítás céljából történő beavatkozások (úgy, mint a szív-és érsebészeti, katéterterápiás valamint intenzív terápiás beavatkozások), különösképp a szívműtét számos esetben fokozott szorongást, aggodalmat vált ki a betegekből. Ez legtöbbször az ismeretlentől és kiszolgáltatottságtól való félelemnek vagy korábbi műtéttel kapcsolatos (rossz) tapasztalatoknak köszönhető. Sokan számolnak be a fájdalomtól, a műtét sikerességétől és következményeitől és a felépülés nehézségeitől való félelmeikről is. Ez az érzés rendszerint a műtét előtti napokban a legerősebb, a műtét utáni időszakban pedig fokozatosan csökken. Műtétre való várakozás során a pszichológus feladata az érzelmi felkészítés, a szorongás csökkentését megcélzó módszerek átadása.

A lelki felkészülést és a bentlétet ugyanakkor váratlan események is nehezíthetik: előfordulhat hirtelen állapotromlás, műtéti és/vagy invazív beavatkozás halasztása, vagy műtét utáni szövődmények megjelenése, mely elhúzódó kórházi tartózkodáshoz vezethet. Egy már alapvetően nehéz időszak során ilyen kiszámíthatatlan, kontrollálhatatlan eseményekkel megbirkózni, az új helyzethez alkalmazkodni nagy kihívást jelenthet az érintetteknek. Annak megélése, hogy a gyógyulás menete “lelassul”, és hogy a dolgok nem tervszerűen alakulnak, minden esetben próbára teszi a betegek megküzdési képességeit. A helyzetre reagálva sokan számolnak be negatív érzelmekről, ezek között gyakran megjelenik a düh, a türelmetlenség, a tehetetlenség és a kiszolgáltatottság is. Ilyenkor az idő megélése is változik: a betegek gyakran rendkívül hosszúnak élik meg a bent töltött napokat. A kialakult helyzetben a pszichológus támogatja a beteget az alkalmazkodásban, segít a megjelenő érzésekkel megbirkózni, a belső erőforrásokat mozgósítani.

- Diagnózisközlés kapcsán átélt lelki megterhelés enyhítésében;
- Műtéttel, beavatkozással, vizsgálatokkal kapcsolatos belső feszültség, félelmek oldásában;
- Sebészeti vagy katéteres beavatkozásra való pszichés felkészülésben;
- Megváltozott testi állapot és a betegség megértésében, hatékony kezelésében;
 -Szív- és érrendszeri betegséggel való megküzdésben (pl. betegséggel való együttélés elfogadásában, a betegség menedzselésében);
- Betegséggel, kórházi tartózkodással kapcsolatos szorongás oldásában;
- Elhúzódó kórházi tartózkodás vagy állapotromlás kapcsán felmerülő negatív érzések szabályozásában;
- Stresszkezelő módszerek és érzelmi megküzdést elősegítő technikák elsajátításában;
- Negatív érzelmi állapot (pl. elszigeteltség, levertség, düh, aggodalom) megértésében, kezelésében;
- Gyógyulás iránti motiváció megőrzésében, fenntartásában;
- Szakmai teammel való együttműködés elősegítésében, fenntartásában;

Betegeink a pszichológusi segítséget térítésmentesen, a kórházi kezelés teljes időtartama alatt és a kórházi tartózkodást követően is igénybe vehetik. Az alkalmak általában 30-50 perces időtartamban zajlanak. Amennyiben úgy érzi szüksége van szakmai segítségre, jelezze igényét kezelőorvosának, vagy forduljon közvetlenül pszichológusunkhoz az alábbi elérhetőségeken keresztül:

Reitz Kinga 
+36 30 622 2066
kinga.reitz@gokvi.hu
Hétfőtől-péntekig 8:00-16:00-ig