Pszichológus

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben kiemelten fontosnak tartjuk, hogy betegeink számára a legmagasabb szintű ellátást biztosítsuk. A nemzetközi irányelvek és szakirodalmi ajánlásokkal összhangban a gyógyítás során pszichológus kollégák bevonásával betegeink lelki jóllétére is kiemelt figyelmet fordítunk. Pszichológusaink képzett szakemberek, akik a megbetegedések és a beavatkozások okozta lelki terhek enyhítésében, a pszichés tünetek felmérésében, megértésében, kezelésében nyújtanak segítséget, ezáltal hozzájárulnak a gyógyulás és az életminőség javulásához.

Pszichológusaink legfőbb feladata a betegek lelki jólétének támogatása, amely lehet krízisintervenció, lelki támogatás, meglévő erőforrások mozgósítása, új készségek tanítása, ismeretek átadása, változtatás tervének kidolgozása, a motiváció elősegítése vagy akár konkrét témákkal kapcsolatos segítség is. 
Előfordul, hogy a beteg hosszabb kórházi tartózkodást igénylő beavatkozáson esik át vagy további életminősége megváltozik ezáltal - például szívtranszplantáció, műszívkezelés, szívinfarktus vagy amputáció -, a pszichológus kollégák támogatása különösen fontos lehet számára. Ilyen esetekben a beteg megküzdési kapacitásának erősítése, pszichés támogatása, valamint a társuló mentális betegségek kialakulásának megelőzése, kezelése a cél. Továbbá vannak olyan, a lelki életet érintő jelenségek – pl.: motivációszegénység, erős feszültség, félelemérzet, szomorúság, elszigetelődés, együttműködésbeli nehézségek stb. -, melyek pszichológiai figyelmet igényelnek. Ezek észlelése esetén a kezelőszemélyzet is javasolhatja a pszichológiai állapotfelmérést, támogatást a beteg számára.

  • Testi betegséghez kapcsolódó pszichés panaszok (pl. stressz, szorongás, hangulatzavar) felmérésében, kezelésében;
  • Stresszkezelő módszerek és érzelmi megküzdést elősegítő készségek fejlesztésében (például relaxációs technikák, autogén tréning, problémamegoldó tréning, asszertív kommunikációs tréning);
  • Diagnózisközlés kapcsán átélt lelki megterhelés enyhítésében;
  • Sebészeti vagy katéteres beavatkozás előtt álló betegeink pszichés felkészülésében és rehabilitációjában; 
  • Műtéttel, beavatkozással, vizsgálatokkal kapcsolatos belső feszültség, félelmek oldásában;
  • Szív- és érrendszeri betegséggel való megküzdésben (például a betegség hatékony menedzselésében);
  • Transzplantációs várólistára kerülést megelőző és követő időszakban, transzplantációt követően jelentkező szorongás, hangulatingadozás felmérésében, kezelésében;
  • Betegséggel, kórházi tartózkodással kapcsolatos szorongás oldásában;
  • Elhúzódó kórházi tartózkodás vagy állapotromlás kapcsán felmerülő negatív érzések szabályozásában;
  • Szükséges életmódváltással kapcsolatban (például dohányzásleszokás, testsúlycsökkentés támogatása).

A pszichológussal történő munka a gyakorlatban beszélgetések révén, előre egyeztetett időpontokban a betegágy mellett és a pszichológusi szobában egyaránt megvalósulhat, a beteg testi állapotához mérten. A beszélgetések konkrét célok mentén, általában 30-50 perces időtartamban zajlanak, középpontjába a beteg nehézségei, gondolatai, érzései kerülnek. 
Intézetünkben a pszichológus jelenléte folyamatos. Az ellátást betegeink a kórházi kezelés teljes ideje alatt és azt követően is (járóbeteg úton) igénybe vehetik. 
Pszichológusaink törekednek arra, hogy a pszichológiai ellátás legújabb irányelveit és módszereit alkalmazzák munkájuk során. Minden egyes beteg számára egyéni terápiás tervet készítenek, figyelembe véve az egyedi szükségleteket és körülményeket. 
 

Amennyiben úgy érzi, hogy Önnek vagy hozzátartozójának szüksége van szakmai segítségre, jelezze igényét kezelőorvosának, vagy forduljon bizalommal közvetlenül pszichológusainkhoz az alábbi elérhetőségek egyikén:

Felnőtt Pszichológia elérhetősége: felnottpszichologia@gokvi.hu

Szakembereink:
Reitz Kinga - pszichológus, felnőtt klinikai szakpszichológus jelölt
+36 30 622 2066
kinga.reitz@gokvi.hu
Hétfőtől-péntekig 8:00-16:00 óráig

Kuch Gabriella - pszichológus, egészségszakpszichológus jelölt
+36 30 071 1115
gabriella.kuch@gokvi.hu
Hétfőtől péntekig 8:00-14:00 óráig